Burse - Fonduri mutuale

Statul cere Romgaz detalii privind contractul cu ELCEN

Statul cere Romgaz detalii privind contractul cu ELCEN

Autor: Radu Bostan

04.12.2015, 00:04 520

Ministerul Energiei cere producă­torului de gaze naturale Romgaz (sim­bol bursier SNG) o informare cu pri­vire la „relaţia contractuală“ cu Electro­centrale Bucureşti (ELCEN), producă­to­rul de energie termică al Capitalei, care este periodic ameninţat cu sistarea li­vrărilor de gaze dacă nu propune un plan de plată a datoriilor.

Ministerul a solicitat prezentarea acestor informaţii în ultima adunare ge­nerală a acţionarilor din acest an, programată pentru 17 decembrie.

Potrivit datelor disponibile, con­trac­tul actual dintre cele două companii, am­bele controlate de Ministerul Ener­giei, expiră însă pe 15 decembrie, termen până la care Romgaz doreşte să încheie o convenţie de eşalonare a datoriilor restante ale ELCEN. Romgaz a început în această toamnă să livreze gaze CET-urilor bucureştene numai cu plata în avans, după ce a depreciat creanţa restantă a ELCEN cu peste 150 mil. lei, semn că vede şanse reduse să-i recupereze valoarea integrală.

ELCEN are la rândul său probleme de încasare şi creanţe uriaşe la RADET, distribuitorul de energie termică al Bu­cureştiului, care depinde de o subvenţie de peste 600 mil. lei de la bu­getul local pentru a-şi putea achita fur­nizorii. Con­siliul General al Municipiului Bu­cureşti a aprobat luna trecută solicitarea unui împrumut de 248 mil. lei de la Ministerul Finanţelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO