Burse - Fonduri mutuale

Statul dublează dividendele pe care le plătesc companiile din subordine: cât înseamnă în câştiguri bursiere repartizarea a 90% din profituri

Statul dublează dividendele pe care le plătesc...

Autor: Liviu Popescu

03.02.2022, 07:00 1249

♦ Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz şi Conpet sunt companiile care au publicat în BVC-urile pentru 2022 şi rezultatele preliminare pentru 2021.

Prin ordonanţa de urgenţă pentru plafonarea şi compen­sa­rea facturilor la gaze şi energie electrică, publicată săptămâna trecută în Monitorul Oficial şi intrată aşadar în vigoare, guvernul PNL/PSD creează din nou cadrul legislativ pentru ca societăţile din subordinea statului român să plătească minimum 90% din rezultatul net din 2021 sub formă de dividende.

Cu alte cuvinte, statul român – fie prin Ministerul Energiei sau Ministerul Econo­miei – va lua cea mai mare parte a rezulta­telor financiare din anul 2021 ale compa­niilor din subordine, la fel ca în 2017/2018 de pe vremea guvernării Dăncilă şi Tudose, bani care vor merge spre compen­sarea facturilor, implicit în conturile unor furni­zori privaţi de utilităţi, dar şi la investitorii de la bursă. Însă în OUG se menţionează că în cazuri „temeinic justificate“ guvernul poate aproba şi plata mai mică de 90% din rezultatul net, dar nu mai puţin de 50%, cel din urmă fiind pragul impus de lege.

Aşadar, întrebarea de miliarde de lei este care sunt companiile care vor fi solicitate să distribuie „minim“ 90% din rezultatul pe 2021 sub formă de dividende şi care vor rămâne cu pragul clasic de 50%.  Un prim răspuns, unanim de altfel în cercurile de analişti, este că producătorul de energie electrică Hidroelectrica ar putea fi una dintre companiile solicitate pentru 90% din profit. Cum sunt calculele pentru companiile listate?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO