Burse - Fonduri mutuale

Statul poate începe de astăzi să-şi recupereze banii de la Rompetrol Rafinare

Statul poate începe de astăzi să-şi recupereze banii de la Rompetrol Rafinare

Statul a creditat compania cu 571 mil. euro în 2003 când a aprobat ca datoriile istorice ale rafinăriei Petromidia faţă de buget să fie transformate în obliga­ţiuni scadente în septembrie 2010. Foto Silviu Matei

Autor: Andrei Chirileasa

20.10.2011, 00:06 1329

Majorarea de capital derulată anul trecut prin care Rompetrol Rafinare (RRC) a coonvertit obligaţiuni deţi­nute de statul român în valoare de 516 mil. euro în acţiuni a fost înregistrată şi la Depozitarul Central, potrivit unui raport transmis bursei.

Acţiunile nou emise în contul Ministerului Finanţelor, care reprezintă 44,7% din capitalul Rompetrol Rafinare, pot fi vândute de astăzi pe bursă. Astfel, teoretic, statul poate începe să-şi recupereze banii pe care nu i-a mai primit de la Rompetrol. Statul a creditat compania cu 571 mil. euro în 2003 când a aprobat ca datoriile istorice ale rafinăriei Petromidia faţă de buget să fie transformate în obliga­ţiuni scadente în septembrie 2010. La scadenţă, grupul kazah KazMunaiGaz, care a preluat în 2007 grupul Rompetrol de la Dinu Patriciu, a răscumpărat obligaţiuni de 55 mil. euro şi le-a convertit pe restul în acţiuni.

Statul are acum 19,715 miliarde de acţiuni la Rompetrol Rafinare pentru care ar obţine 205 mil. euro dacă le-ar vinde la preţul actual de pe bursă, de 0,045 lei. Desigur, e foarte puţin probabil ca statul să înceapă să vândă acţiuni pe bursă. Principalele opţiuni privind valorificarea participaţiei la RRC sunt două: vânzarea pachetului către kazahi sau vânzarea pe bursă, dar prin ofertă publică.

În acest moment, o negociere cu kazahii pare mai probabilă, în condiţiile în care statul nu a reuşit să vândă pe bursă 9,84% din Petrom, cea mai mare companie locală, care este şi o afacere foarte profitabilă. În schimb, Rompetrol Rafinare a avut pierderi în ultimii ani. Kazahii ar fi dispuşi să ofere un preţ mai mare decât cel de pe bursă, în condiţiile în care, prin conversia obli­ga­ţiunilor, ei au "vândut" practic acţiunile RRC statului la preţul de 0,11 lei (preţul de conversie).

După înregistrarea majorării de capital, valoarea de piaţă a Rompetrol Rafinare creşte de la 252 mil. euro la 457 mil. euro, depăşind Transelectrica (TEL) şi Banca Transilvania (TLV) în topul capitalizărilor. Kazahii controlează prin grupul Rompetrol pachetul majoritar de 54% din acţiuni, iar sub 1% se află în posesia micilor investitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO