Burse - Fonduri mutuale

Statul revine pe lista ”most wanted” a investitorilor: dobânzile la titlurile de stat au crescut la 4,79% pe scadenţa la 10 ani

Statul revine pe lista ”most wanted” a...

Autor: Roxana Rosu

07.09.2018, 15:14 349

Dobânda la titlurile de stat s-au redus pe scadenţele scurte şi au crescut pe cele cu termen mediu-lung, rata la tilturile pe 10 ani fiind de 4,795%, cu 11% mai mare decât la începutul anului.

Spread-ul de dobândă a urcat în această săptămână cu 3,2%, la 1.63 puncte procentuale, comentează Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania.

În prima săptămână din septembrie, Ministerul de Finanţe s-a împrumutat cu 305 milioane lei prin titluri scadente în octombrie 2021, 115 milioane lei prin obligaţiuni cu scadenţa septembrie 2031 şi 504 milioane lei prin certificate pe 12 luni, la costuri medii anuale de 4,19%, 5,23%, respectiv 3,38%.

De asemenea, ministerul a programat două licitaţii cu titluri săptămâna viitoare, scadente în iunie 2023 şi octombrie 2020 (volum de 575 lei milioane fiecare).

Dobânzile au fost influenţate de  evoluţia indicatorilor macro în ultima perioadă, respectiv creşterea PIB, a consumului, accelerarea costului cu forţa de muncă, precum şi de evoluţiile din pieţele internaţionale de titluri de stat.

Potrivit celor mai recente date de la Institutul Naţional de Statistică, consumul privat a crescut cu 5,5% an/an, iar investiţiile au cvasi-stagnat, evoluţii care confirmă maturitatea ciclului economic post-criză, perspectivă susţinută şi de decelerarea comerţului cu amănuntul (5,3% an/an în iulie, minimul din martie), a precizat Andrei Rădulescu.

Pe de altă parte, costul orar al forţei de muncă a accelerat în T2 (15.6% an/an), evoluţie cu impact nefavorabil pentru competitivitatea internaţională în perioada următoare.

Totodată, dinamica anuală a salariului real s-a temperat în iulie (13.3%, cea mai slabă evoluţie din februarie). Nu în ultimul rând, dinamica anuală a preţurilor la nivel de producător a decelerat în iulie, ceea ce exprimă premise de temperare a presiunilor inflaţioniste pe termen scurt.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO