Burse - Fonduri mutuale

Statul solicită, ca acţionar majoritar, un dividend brut de 0,59 lei/acţiune la Transelectrica, respectiv repartizarea a 43 milioane lei din profitul obţinut de companie în 2020

Statul solicită, ca acţionar majoritar, un dividend...

Autor: Roxana Rosu

07.06.2021, 09:53 936

Transelectrica,  operatorul sistemului naţional de transport al energiei, a anunţat luni la BVB că acţionarul majoritar, statul român, a solicitat distribuirea unui dividend brut de  0,59 lei/acţiune, respectiv o sumă totală de 43 milioane lei din profitul obţinut de companie în 2020.

Aprobarea dividendului a fost inclusă pe ordinea de zi a AGA din 22 iunie.

La preţul actual de tranzacţionare a acţiunii TEL la Bursă, dividentul propus asigură un randament de 2,3%.

Propunerea iniţială a companiei a fost un dividend de 0,8 lei pe acţiune, dar această variantă a fost respinsă de acţionari, în principal statul român prin secretariatul general al Guvernului (58,7%), la AGA din 27 aprilie. Aceasta a fost una dintre rarele adunări ale acţionarilor la care statul român nu a fost de acord cu propunerea conducerii cu privire la distribuirea de dividende.

Transelectrica a încheiat 2020 cu un profit contabil rămas dupa deducerea impozitului de 144 milioane lei, din care, după acoperirea rezervelor legale şi a altor rezerve, rămân de repartizat 43,9 milioane lei. Potrivit solicitării acţionarului majoritar, în final, suma distribuită acţionarilor prin dividende este de 43,2 milioane lei.

Pe lângă aprobarea dividendului, statul român a solicitat Transelectrica să includă pe ordinea de zi a AGA şi revocarea membrilor Consiliului de Supraveghere al companiei şi numirea a cinci membri provizorii cu o duraă a mandatului de maxim 4 luni, cu posibilitatea prelungirii mandatului cu incă 2 luni, până la finalizarea procedurii de selecţie.

Transelectrica a terminat primele trei luni ale anului cu venituri totale de 726 de milioane de lei, cu 20% mai mari faţă de cele raportate în perioada similară a anului trecut. Totodată, profitul net al perioadei a fost de circa 82 de milioane de lei, cu 6% mai mult faţă de primele trei luni din 2020.

Reprezentanţii firmei mai spun că în primul trimestru al anului 2021, Transelectrica a realizat 27% din întreg planul anual de investiţii asumat de managementul companiei pentru întreg anul, respectiv 88,4% din valoarea bugetatã pentru primele trei luni. Pentru anul 2021, compania şi-a propus un plan anual de investiţii în valoare de peste 307 milioane de lei.

Secretariatul General al Guvernului (SGG) a transmis la finele lunii mai, în baza unui memorandum, ca reprezentanţii statului în AGA/CA-urile com­paniilor de stat şi regiile autonome să fie mandataţi să acţioneze pentru repartizarea a minimum 90% din profitul net realizat în 2020 sub formă de dividende.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO