Burse - Fonduri mutuale

​Statul solicită Nuclearelectrica să întrerupă negocierile şi contractul cu chinezii de la General Nuclear Power, partenerul companiei în proiectul construirii reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă

​Statul solicită Nuclearelectrica să întrerupă...

Autor: Tibi Oprea

26.05.2020, 21:17 748

Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a solicitat producătorului de nucleară Nuclearelectrica (SNN), la care deţine 82,5% din numărul de acţiuni, să completeze ordinea de zi a adunării generale a acţionarilor din 12 (15) iunie 2020 cu trei puncte referitoare la încetarea relaţiilor cu General Nuclear Power (CGN), partenerul chinez în proiectul construirii reactoarelor 3 şi 4 de la centrala Cernavodă, potrivit unui raport la Bursă.

Astfel, statul solicită abrogarea Strategiei de continuare a Proiectului Unităţile 3 şi 4 Cernavodă prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori (2014), precum şi a Strategiei revizuite de continuare a Proiectului Unităţile 3 şi 4 Cernavodă prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori (2018).

De asemenea, Ministerul Economiei mandatează consiliul de administraţie al Nuclearelectrica să iniţieze procedurile privind încetarea negocierilor cu CGN, precum şi încetarea efectelor juridice (prin acordul părţilor, denunţare etc.) a următoarelor documente: “Memorandumul de Înţelegere privind dezvoltarea, construirea, operarea şi dezafectarea Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă (MoU), şi respectiv a (ii) Acordului investitorilor în forma preliminară”.

Tot consiliul de administraţie al companiei va trebui să iniţieze demersurile pentru analiza şi cristalizarea opţiunilor strategice privind construcţia de noi capacităţi de producţie de energie electrică din surse nucleare.

Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a declarat că proiectul de extindere al centralei de la Cernavodă ar trebui realizat în parteneriat cu companii din ţări europene sau membre NATO, iar solicitarea vine şi în contextul relaţiilor tensionate dintre SUA şi China, întrucât în vara anului 2019, SUA a inclus CGN pe o listă de companii presupuse a acţiona împotriva securităţii naţionale.

Nuclearelectrica înregistrează la Bursa de la Bucureşti o creştere de 34,4% de la începutul anului, dinamică determinată pe fondul unor tranzacţii în valoare de 168,3 milioane de lei. Emitentul are 5,7 miliarde de lei capitalizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO