Ştefan Nanu, şeful Trezoreriei Statului român, spune că programul de finanţare Fidelis a început de la zero în anul 2015, pentru ca din 2020 să devină semestrial, ulterior cu frecvenţă de o dată la două luni iar acum lunar. “Am ajuns la cifre pe care nici noi nu le puteam anticipa că le vom atinge cu resursele de retail”.
Unele ţări au ajuns la 20% (precum Ungaria) serviciul datoriei persoanelor fizice în total datorie. Noi suntem la 6%. Avem outstanding de 60 mld. lei prin Tezaur şi Fidelis: este o distribuţie egală şi complementaritate bună, continuă Ştefan Nanu, şeful Trezoreriei Statului Român, la un eveniment organizat marţi de Bursa de Valori.
Prin intermediul celor 21 de oferte Fidelis derulate din august 2020, Ministerul Finanţelor a atras 45 mld. lei de la investitorii de retail. Acestea sunt doar sumele prin Fidelis – finanţările care ajung la Bursa de Valori. În februarie, statul român a atras suma record de 4,3 mld. lei prin Fidelis şi alte 4,9 mld. lei prin titlurile de stat Tezaur.
„Avem în vedere îmbunătăţiri şi sperăm să atingem noi recorduri. Dialogul este şi cu partenerii care s-ar putea simţi lezaţi de succes. Nu ar trebui să fie lezaţi, pentru că toţi banii pe care îi strângem îi redăm în sistem. De exemplu, banii cash prin Tezaur intră ulterior în sistemul bancar.”
Statul român s-a împrumutat la dobânzi de până la 7,95% pe an în lei şi 6,25% în an pe euro în cea mai recentă emisiune Fidelis, superioare dobânzilor bancare şi a precedentelor ediţii Fidelis. Instrumentele sunt neimpozabile, spre deosebire de câştigurile din depozite bancare cărora li se aplică un impozit de 10%. Ulterior închiderii perioadei de subscriere, titlurile Fidelis ajung la Bursa de Valori – piaţa secundară - acolo unde oricine le poate tranzacţiona însă preţul fluctuează în funcţie de raportul cerere/ofertă, care la rândul său este influenţat printre altele de situaţia din economie, inflaţie, condiţii economice.
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a acordat astăzi, în cadrul celei de-a 12-a ediţii BVB Awards, 20 de premii pentru rezultatele obţinute în 2024 de către companiile listate, companiile de brokeraj, fondurile de pensii private şi de investiţii şi jurnalişti.
Ministerul Finanţelor a câştigat Premiul pentru consecvenţă în derularea ofertelor de vânzare de titluri de stat FIDELIS.
Cum a arătat pe scurt anul 2024 pentru Bursa de Valori Bucureşti:
363 miliarde de lei capitalizare totală a companiilor listate, Ă 17,6% faţă de 2023
242 miliarde de lei capitalizarea companiilor româneşti listate, Ă 5% faţă de 2023
214,895 investitori la bursă, la finalul lunii septembrie, Ă 28% faţă de aceeaşi perioadă a 2023
rundele de finanţare FIDELIS au atras o sumă record de 16,4 miliarde de lei