Burse - Fonduri mutuale

Ştefan Vuza, director general Chimcomplex: Investitorii români să se uite spre băncile externe din est deoarece acestea au dobânzi mai mici şi un apetit mai mare de finanţare

Autor: Alexandra Cepăreanu

21.12.2018, 00:07 4468

Ştefan Vuza, director general şi ac­ţionar majoritar al Chimcomplex, com­pania care a achiziţionat cele mai mul­te active ale Oltchim într-o tran­zacţie de 127 de milioane de euro, este de părere că inves­titorii ar trebui să apeleze mai mult la băncile ex­terne din est, deoarece acestea au dobânzi mai bune şi un apetit mai mare de finanţare.

„Este mult mai bun capitalul din est decât cel din vest. Dobânda este foarte bună, sub două cifre, orice altă bancă americană ar fi dat cu două cifre în sus“, a spus Ştefan Vuza, director general şi acţionar majoritar al Chimcomplex, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

El a povestit că tranzacţia de achi­zi­ţio­nare a activelor Oltchim a fost fi­nan­ţată de bănci externe - Credit Suisse şi VTB Europe - întrucât cele din România s-au împărţit în două ca­te­gorii, respectiv cele care voiau să finanţeze tranzacţia şi cele care nu voiau.

„Băncile româneşti s-au împărţit în două, cum este normal. O parte au vrut să finanţeze tranzacţia, o parte nu au vrut. La cei care au vrut a existat un blocaj, pentru că suma fiind foarte mare ar fi tre­buit să se facă un consorţiu de 4-5 bănci, ceea ce este greu de făcut şi din punct  de vedere tehnic şi din lipsă de timp. Atunci am preferat să apelăm la jucători care au un apetit mai mare şi plafoane mai mari de finanţare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO