Burse - Fonduri mutuale

Stirom vrea să strângă circa 10 milioane de euro de pe bursă după ce şi-a făcut ieri debutul pe piaţa principală

Stirom vrea să strângă circa 10 milioane de euro de pe bursă după ce şi-a făcut ieri debutul pe piaţa principală

Autor: Monica Juganaru - Mediafax

23.05.2012, 00:05 618

Producătorul de ambalaje de sticlă Stirom Bucureşti (STIB) îşi propune să atragă finanţare de pe bursă de circa 10 milioane de euro, pentru a susţine investiţii în produse inovatoare, optimizarea consumului de energie şi pentru proiecte în protecţia mediului, potrivit directorului general Spyridon Vamvakas.

El a fost prezent marţi la deschiderea şedinţei bursiere cu ocazia transferului firmei de pe piaţa RASDAQ la Categoria a II-a a BVB.
Potrivit lui Vamvakas, fondurile ar urma să fie atrase prin majorări de capital social şi vânzarea unor pachete de acţiuni de către acţionarul majoritar, grupul grec Yioula Glassworks. Deşi vrea să vândă o parte din acţiunile Stirom, grupul grec va păstra pachetul majoritar de titluri. Compania este evaluată în prezent la circa 22 mil. euro.
În prezent, Yioula Glassworks deţine indirect 93,4% din acţiunile Stirom, prin firma MGL Mediterranean Glass, înregistrată în Cipru.
Potrivit lui Vamvakas, grupul grec Yioula Glassworks este cea mai mare companie de profil din Europa de Sud-Est. Grupul mai are încă şase fabrici de sticlă în Grecia, Bulgaria şi Ucraina.
Stirom a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 207,5 milioane de lei (49 milioane de euro), în creştere cu 7% faţă de anul 2010, şi un profit de 19,4 milioane de lei (4,6 milioane de euro). Câştigul a fost cu puţin peste profitul din 2010, de 18,9 milioane de lei.
Potrivit informaţiilor de pe site-ul Stirom, firma este cel mai mare producător intern de articole de sticlărie, fiind furnizor către companii care utilizează ambalaje din sticlă, dar şi pentru reţele de magazine de tip "cash and carry" sau ale supermarketurilor. Articolele produse şi comercializate se împart în două categorii, respectiv sticlărie de ambalaj pentru industria alimentară şi a băuturilor, precum şi articole de menaj.
Ultima tranzacţie cu acţiuni Stirom pe piaţa RASDAQ a fost realizată în şedinţa din 10 mai, când preţul a stagnat la 5,6 lei. Ieri, la debutul pe bursă, preţul acţiunilor a crescut cu 7%, la 6 lei, compania fiind evaluată la 22 mil. euro. Tranzacţiile cu acţiuni Stirom au fost ieri de doar 1.200 de lei, o explicaţie pentru lichiditatea redusă fiind free-float-ul redus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO