Burse - Fonduri mutuale

Străinii au luat o pauză pe Bursă în aşteptarea deznodământului din Egipt

Autor: Musgociu Stefan-Pompi

03.02.2011, 23:50 44

Bursa a scăzut joi cu 0,97%, după ce în precedentele douăşedinţe a avansat cu 2%, iar cei mai mulţi investitori au adoptatpoziţii de aşteptare, astfel că lichiditatea pieţei a scăzut deaproape patru ori faţă de rulajul de miercuri, la doar 20 mil.lei.

Directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj RombellSecurities, Adrian Tod, crede că entuziasmul indus investitorilorde listarea Fondului Proprietatea a fost temperat de precauţiajucătorilor străini cauzată de escaladarea violenţelor dinEgipt.

"Această acalmie este determinată şi de teama investitorilorstrăini că violenţele din Egipt se pot răspândi în alte ţări, iarastfel de evenimente ar duce la instabilitate şi pe pieţelefinanciare", a declarat Tod.

Majoritatea acţiunilor au fost tranzacţionate încă de ladeschidere la preţuri sub ultimele cotaţii de miercuri, singuraexcepţie fiind titlurile celor cinci societăţi de investiţiifinanciare (SIF), care au avansat uşor. Ultimele operaţiuni cutitlurile SIF-urilor au fost realizate la preţuri în scădere înmedie cu 0,36%, iar primele zece acţiuni în funcţie de lichiditateau dus indicele BET cu 1,25% sub nivelul de închidere a sesiuniiprecedente.

Variaţiile uşoare au venit în condiţiile în care puţiniinvestitori au fost prezenţi la tranzacţionare. Operaţiunile cuacţiuni au însumat doar 20 mil. lei (4,7 mil. euro), sumă deaproape patru ori mai redusă decât rulajul din şedinţa anterioară,de 77,3 mil. lei (18,1 mil. euro). Tod crede că investitorii de pepiaţa locală vor reveni la tranzacţionare pe măsură ce companiileîşi vor publica rezultatele preliminare înregistrate anul trecut."Piaţa va reîncepe să se mişte şi dacă vor apărea previziuni debuget de genul celei de la Transgaz, care prevede o reducere aprofitului de aproape trei ori", a mai spus Adrian Tod. TitlurileFondului Proprietatea (FP) şi BRD (BRD) s-au clasat pe primele douăpoziţii în topul rulajelor, cu operaţiuni de 8 milioane lei şi,respectiv, 3,3 milioane lei. Cele două acţiuni au asigurat, astfel,57% din lichiditatea pieţei. Atât cu acţiunile FP, cât şi cutitlurile BRD a fost realizată câte o tranzacţie negociată, de957.000 de lei şi, respectiv, 2,8 milioane lei.

Cea mai recentă tranzacţie cu titlurile FP a fost efectuată la0,635 lei, preţ similar cu ultima cotaţie de miercuri, iaracţiunile BRD au scăzut cu 1,78%, la 14,34 lei. Acţiunile Transgaz(TGN) au scăzut cu 2,79%, la 272,2 lei, pe un rulaj de 1,3 milioanelei. Declinul a fost determinat de bugetul de venituri şicheltuieli propus de companie pentru acest an. Transportatorul degaze naturale estimează că veniturile vor scădea cu 11% în acestan, de la 1,4 mld. lei la 1,25 mld. lei, iar profitul se va diminuade 2,7 ori, de la 307,5 mil. lei la 113,9 mil. lei.

La finalul sesiunii de la Bucureşti, bursele de la Londra şiParis erau în scădere cu 0,3% şi, respectiv, 1%, iar piaţa de laFrankfurt era în stagnare. Oscilaţii uşoare erau înregistrate şi debursele din Europa Centrală şi de Est. Majoritatea pieţelorînregistrau corecţii de până la 0,6%, în timp ce bursele dinPolonia şi Bulgaria avansau cu 0,5% şi, respectiv, cu 3,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO