Burse - Fonduri mutuale

Străinii iau o pauză de la cumpărare din cauza corecţiilor externe

Străinii iau o pauză de la cumpărare din cauza corecţiilor externe

Autor: Stefan Musgociu

06.03.2012, 00:05 442

Bursa de la Bucureşti a scăzut luni uşor, cu 0,5%, în linie cu bursele euro­pene, ca urmare a datelor economice mai slabe venite de pe plan european şi a redu­cerii prognozei de creştere econo­mică a Chinei, care se aşteaptă la un avans de 7,5% a PIB în acest an.

Valoarea tranzacţiilor de luni a coborât la 8,1 mil. euro, cea mai slabă din ultima săptămână, în condiţiile în care ştirile negative de pe plan extern au temperat apetitul de achiziţii al investitorilor, în special al celor instituţionali care au susţinut rulajele în ultimele săptămâni.

Investitorii au vizat titlurile SIF Transilvania încă din primele minute şi au plasat mai multe ordine de cumpărare datorită propunerii de dividend prezentată vineri seară.

CA al SIF propune un dividend brut de 0,1712 lei/acţiune, de 5,7 ori peste valoarea distribuită anul trecut, de 0,03 lei/acţiune. La închiderea pieţei acţiunilor, titlurile SIF Transil­vania erau cotate la 0,7165 lei, preţ cu 3,09% peste nivelul de vineri.

"Randamentul net (de apro­ximativ 20% - n.red.) este atractiv, însă momentul în care a venit co­municatul, când preţul este la maximul ultimilor doi ani, îi poate descuraja pe unii dintre investitori. Până la urmă, contează şi dacă preţul la data cum-dividend (la care investitorii trebuie să aibă acţiunile în portofoliu pentru a primi dividende - n.red.) va fi mai mare decât cel de acum şi dacă la data ex-dividend (după care acţiunile cum­părate nu mai oferă dreptul la dividende - n.red.) preţul se va corecta mai puţin decât valoarea netă a divi­dendului", a declarat Alexandru Con­stan­tinescu, trader la Swiss Capital.

Operaţiunile cu titlurile SIF Tran­sil­vania au cumulat aproape 18 milioane lei (4,1 milioane euro) şi au reprezentat jumătate din lichiditatea pieţei acţiunilor, de 35,4 milioane lei (8,1 milioane euro).

"Am avut un volum record, de aproape 25 milioane de acţiuni, mai mare decât cel de anul trecut, de 20 de milioane de titluri. Este un volum comparabil cu cel din primăvara anului 2007, în perioada în care s-a aprobat majorarea capitalului social. Tre­buie să vedem dacă SIF Transil­vania va atrage în continuare interes după ieşirea speculatorilor din piaţă, iar dacă contextul internaţional va fi bun nu vom vedea corecţii foarte mari prea curând", a adăugat traderul.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,22%.

Top câştigători şi perdanţi la bursă

Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu 1,65%, la 0,595 lei, după ce la mijlocul şedinţei precedente au atins maximul ultimelor 11 luni, de 0,614 lei. Corecţia de luni a venit pe al doilea rulaj din piaţă, de 5,5 milioane de lei.

"Vedeta de vineri, FP, a marcat o zi de tranzacţionare anostă. Finalul din şedinţa trecută în care o corecţie intraday a coborât preţul cu 2,3% într-un interval de 30 de minute, de la 0,61 la 0,595, a mai liniştit apetitul cum­părătorilor. Dacă este să comparăm, acţiunea Petrom a câştigat apro­xi­mativ 7,5% după anunţul descoperirii zăcământului de gaz, iar Fondul Proprietatea, care deţine 20% din Petrom, a crescut cu aproximativ 13%. Este posibil să mai vedem zile de corecţie în cazul FP, dar acest lucru nu ar trebui să afecteze încă trendul pe termen mediu", a mai spus Constan­tinescu.

De urmărit astăzi

  • Titlurile SIF Transilvania (SIF3) care au câştigat ieri 3,1% după ce conducerea societăţii a anunţat un dividend brut record, de 0,1712 lei/unitate, reprezentând circa 20% din preţul acţiunilor SIF de pe bursă.

  • Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) după ce Prodplast a continuat să cumpere titluri de pe bursă, achiziţionând încă un pachet de 375.000 de titluri. SIF Oltenia a anunţat că va distribui 90% din profitul de anul trecut către acţionari.

  • Evoluţia burselor internaţionale după ce bursa americană a deschis şedinţa cu o scădere uşoară, de 0,6% pe indicele S&P 500. La aceeaşi oră principalele burse europene consemnau de asemenea corecţii, cuprinse între 0,6% pe indicele bursei din Marea Britanie şi 1,5% pe cel din Spania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO