Burse - Fonduri mutuale

Străinii nu vor să cumpere bursa de la Bucureşti: 87% din acţiunile BVB sunt deţinute de români

Străinii nu vor să cumpere bursa de la Bucureşti: 87%...

Autor: Andrei Chirileasa

15.10.2013, 20:56 21

Investitorii străini deţin în prezent doar 13% din acţiunile Bursei de Valori Bucureşti, restul de 87% fiind în continuare în posesia investitorilor locali, potrivit situaţiei acţionariatului BVB la 30 septembrie.

Faptul că în cei peste trei ani care au trecut de la listarea BVB investitorii străini nu au cumpărat mai multe acţiuni arată că aceştia nu cred încă în potenţialul de creştere al pieţei locale şi al businessului BVB. De altfel, asta reflectă şi interesul redus pentru piaţa românească în general, unde fondurile străine sunt încă puţin active după cinci ani de criză. Cu excepţia Fondului Proprietatea şi a achiziţiilor în cadrul ofertelor publice, unde sunt disponibile pachete mai mari de acţiuni, fondurile străine nu se înghesuie să cumpere acţiuni româneşti, care sunt puţin lichide.

Lichiditatea sau mai bine zis lipsa lichidităţii este principalul factor care îi ţine departe de piaţă pe marii investitori, potrivit noului CEO al BVB, polonezul Ludwik Sobolewski, care a fost adus la mijlocul acestui an de consiliul de administraţie al bursei ca să dezvolte piaţa locală.

Aducerea lui Sobolewski a fost primită cu entuziasm de investitorii locali, principala dovadă fiind creşterea acţiunilor BVB cu peste 40% din luna mai a acestui an, când au apărut primele zvonuri privind numirea sa. Investitorii străini nu împărtăşesc însă acelaşi entuziasm, având în vedere că participaţia lor nu a crescut deloc de la finalul lunii aprilie până în prezent.

„Investitorii străini se uită la faptul că BVB este una dintre cele mai scumpe pieţe din Europa şi că va trebui să scadă comisioanele de tranzacţionare pentru a fi competitivă. Dacă scad comisioanele la jumătate şi tranzacţiile se dublează, afacerile BVB nu cresc deloc. Avem încă o piaţă subdezvoltată“, a comentat un broker.

Profitul net al BVB a scăzut anul trecut cu 47%, la 9 mil. lei, în timp ce afacerile s-au redus cu 20%, la 17,4 mil. lei. În primul semestru al acestui an, rezultatele au fost de asemenea în scădere, pe fondul reducerii valorii tranzacţiilor de pe bursă.

Interesul redus pentru BVB este determinat şi de faptul că niciun investitor nu poate deţine mai mult de 5% din acţiunile bursei. Asta face imposibilă preluarea controlului BVB de către un singur investitor.

În prezent, printre cei mai mari acţionari ai BVB se numără SIF-urile, fondurile de investiţii administrate de Erste-BCR, fondurile ING, iar dintre investitorii străini, cel mai mare este Franklin Templeton. Toţi aceşti investitori au pachete de până la 5% din acţiuni.

BVB are o capitalizare de 191,5 mil. lei (43 mil. euro).

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO