Burse - Fonduri mutuale

Studiu BRD Asset Management: Două persoane din trei au probleme în gestionarea unei situaţii care necesită cheltuieli neprevăzute

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

19.04.2022, 14:31 396

Două din trei persoane (66%) nu cred că ar putea face faţă unei cheltuieli neprevăzute, în timp ce doar 16% nu sunt deloc îngrijorate de acest aspect, reiese dintr-un studiu realizat de BRD Asset Management SAI, care a măsurat gradul de sănătate financiară al publicului din România.

„Sănătatea financiară influenţează în mod direct şi activ percepţia nivelului de trai, stilul de viaţă pe care îl abordăm şi bunăstarea noastră cotidiană. De aceea, ne-am dorit să evaluăm gradul de sănătate financiară al românilor. O proporţie considerabilă dintre respondenţi au indicat că sunt îngrijoraţi de o eventuală cheltuială neprevăzută sau că nu reuşesc să facă un minim de economii lunare. În acelaşi timp, 60% consideră că nu îşi pot îndeplini visurile din cauza situaţiei lor financiare. Rezultatele studiului subliniază corelaţia puternică dintre controlul asupra cheltuielilor lunare şi disciplina financiară, pe de-o parte, şi calitatea nivelului de trai simţită de individ, pe de cealaltă”, a declarat Mihai Purcărea, CEO al BRD Asset Management.

Constrângerile financiare afectează una din cinci persoane în satisfacerea nevoilor curente, iar jumătate nu duc o viaţă fericită din cauza gestionării deficitare a banilor, potrivit rezultatelor studiului.

Mai mult, 60% dintre respondenţi nu cred că îşi vor îndeplini visurile din cauza problemelor financiare, potrivit rezultatelor studiului derulat de BRD AM. În acelaşi timp, peste un sfert din persoanele care au participat la studiu spun că nu reuşesc să asigure un minim de economii lunare (10% din salariul lunar) pentru a se bucura de stabilitate şi de sănătate financiară. Gestionarea banilor şi nivelul de control al cheltuielilor sunt cauzele care stau la baza îngrijorării oamenilor când vine vorba de cheltuieli neprevăzute sau ocazionale, dar şi atunci când este vorba de asigurarea unui trai decent.

„Una dintre concluziile studiului indică faptul că una din 4 persoane nu reuşeşte să se disciplineze şi să preia controlul asupra planurilor sale financiare, ceea ce pare a indica o nevoie stringentă de a creşte educaţia şi responsabilitatea financiară”, a adăugat Mihai Purcărea.

3 din 5 persoane se simt controlate de situaţia financiară în viaţa de zi cu zi, lucru care se reflectă în stilul de viaţă şi calitatea acesteia. Mai mult, această temere se reflectă pe termen lung, rezultatele studiului arătând că 11% dintre respondenţi anticipează că vor avea probleme financiare serioase la bătrâneţe, conform studiului.

 

Alte concluzii:

  • doar 40% dintre respondenţi au confortul financiar care să le permită accesul la lucrurile pe care le doresc;
  • două treimi dintre respondenţi spun că întâmpină probleme în gestionarea unei situaţii care necesită cheltuieli neprevăzute;
  • rutina de economisire lunară a unei sume din salariu care să acopere cheltuieli imprevizibile se reflectă în răspunsurile a 10% dintre respondenţi;
  • 34% dintre respondenţi sunt optimişti că situaţia financiară le va oferi linişte la bătrâneţe;
  • aproape jumătate dintre respondenţi (49%) nu se preocupă în mod activ de asigurarea unui viitor confortabil financiar.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO