Burse - Fonduri mutuale

Succesul lui Mark Zuckerberg în faţa proiectilelor cu întrebări ale senatorilor americani i-a adus 3 miliarde de dolari: Acţiunile Facebook au urcat cu 4,5% după audiere

Succesul lui Mark Zuckerberg în faţa proiectilelor cu...

Autor: Ştefan Stan

11.04.2018, 09:43 5614

Succesul lui Mark Zuckerberg în faţa proiectilelor cu întrebări ale senatorilor americani i-a adus 3 miliarde de dolari, în condiţiile în care acţiunile Facebook au urcat cu 4,5% după terminarea audierii în faţa congresului, pe Capitol Hill în Washington. 

Mark Zuckerberg, şeful Facebook, poate cel mai influent om al generaţiei sale, a fost audiat noaptea trecută în faţa Senatului American, în contextul Cambridge Analytica, cel mai mare scandal care a lovit reţeaua de socializare.

Încă de la începutul audierii vedem un Zuckerberg diferit. A renunţat la tricoul gri ”cool” pe care îl poartă de obicei, tricou care l-a ajutat să ajungă o adevărată ”emblemă” a industriei hi-tech, asemenea altor fondatori celebri, precum Steve Jobs sau Bill Gates. 

Mark a ales să se conformeze aşteptărilor, să apară în faţa Senatului într-un costum conservator, cu o cravată albastră. Preţ de mai multe ore, el va fi interogat şi asaltat cu întrebări de senatorii americani, care înţeleg mai mult sau mai puţin ce înseamnă Facebook, securitatea datelor sau politici de confidenţialitate. 

Zuckerberg părea că are toate răspunsurile al el, fiind instruit probabil de o armată de avocaţi şi consilieri. În ciuda unor scăpări, Zuckerberg a răspuns tuturor întrebărilor şi a reuşit să evite să se incrimineze. 

Potrivit New York Times, Facebook a angajat o echipă de experţi pentru a-i oferi lui Zuckerberg, care tinde să fie o persoană combativă în public, un curs rapid pentru a aborda audierile cu calm şi pentru a nu se confrunta cu întrebări la care să nu poată răspunde.

În timpul şi după audieri, majoritatea mesajelor postate pe reţeaua rivală Twitter au fost îndreptate împotriva senatorilor, utilizatorii considerând că unele dintre întrebările puse de aceştia dovedeau o lipsă de înţelegere a modului în care funcţionează Facebook şi reţelele sociale în general.

Investitorii au primit cu braţele deschise modul în care şeful Facebook s-a apărat împotriva tirului continuu venit din partea anchetatorilor, iar rezultatul s-a văzut imediat în acţiunile reţelei de socializare. 

"Acum a devenit clar că nu am luat suficiente măsuri pentru a evita utilizarea unor instrumente în scop negativ. Mă refer la difuzările de ştiri false, la ingerinţele străine în alegeri, la promovarea unor mesaje care instigă la ură, la dezvoltarea de aplicaţii şi la protejarea datelor private. Nu am avut o perspectivă a responsabilităţii suficient de largă, iar aceasta a fost o mare eroare. A fost o eroare şi îmi pare rău. Eu am fondat Facebook, conduc compania şi sunt responsabil pentru ceea ce se întâmplă în companie", a declarat Mark Zuckerberg în cursul audierilor în faţa membrilor comisiilor pentru Comerţ şi Justiţie din Senatul SUA.

În prezent, Facebook "încearcă să afle în totalitate ce probleme a produs compania Cambridge Analytica" şi să transmită înştiinţări utilizatorilor. "Principala mea prioritate a fost întotdeauna misiunea socialĂ de a conecta oamenii, de a construi o comunitate şi de a aduce lumea mai aproape. Publicitatea şi aplicaţiile nu vor avea niciodată priotitate faţă de aceste idei cât timp eu voi conduce Facebook", a subliniat Zuckerberg.

"Cred că este important ca oamenii să ştie exact cum sunt utilizate informaţiile pe care le distribuie pe Facebook. Am făcut o serie de erori în modul de conducere a companiei", a continuat Zuckerberg, subliniind că Facebook a luat deja măsuri în cazul Cambridge Analytica, blocând aplicaţia prin care erau colectate datele şi cerând ştergerea tuturor informaţiilor accesate ilegal.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO