Burse - Fonduri mutuale

Summitul Administratorilor de Fonduri, 2020: Industria de asset management, parte a unui ecosistem financiar care ajută investitorii să-şi plaseze bine capitalurile

Summitul Administratorilor de Fonduri, 2020: Industria de...

Autor: Tibi Oprea

28.09.2020, 14:48 128

Bucureşti, 28 septembrie 2020: Industria fondurilor de investiţii este un motor economic cu un rol vital în dezoltarea economică a României,  este ”mâna invizibilă” ale cărei decizii finanţează economia şi statul şi este parte a unui ecosistem care ajută investitorii să-şi plaseze bine capitalurile şi să ajute economia să prospere. Promovarea recentă a Bursei de Valori la statutul de piaţă emergentă înseamnă o recunoaştere a eforturilor şi rezultatelor din ultimii 25 de ani şi pune România pe radarul marilor investitori, chiar dacă mai este de lucru. Acestea sunt câteva dintre principalele concluzii ale celei de-a doua ediţii a Summitului Administratorilor de Fonduri din România, organizat la Bucureşti, de Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF), în 23 şi 24 septembrie 2020.

Membră a Asociaţiei Europene a Administratorilor de Fonduri (EFAMA), AAF reuneşte 27 de membri care administrează active de 8,8 miliarde de euro, conform datelor centralizate la finalul lunii august şi numără 332.000 de investitori în fonduri deschise de investiţii şi 89.000 de investitori în fonduri închise de investiţii (fonduri de investiţii alternative).

”Industria fondurilor de investiţii este un motor economic şi are un rol vital în dezoltarea economică a României. Promovarea recentă la statutul de piaţă emergentă ne pune pe radarul marilor investitori dar mai avem mult de lucru. Trebuie să activăm pârghia productivităţii şi aceasta este ceea ce vă interesează pe dvs, industria de asset management: Investiţii, Investiţii, Investiţii”, a declarat Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, prezent în deschiderea evenimentului.

”Summitul Administratorilor de Fonduri este cel mai important eveniment anual al industriei de asset management iar anul acesta, în mod special, alocăm o parte importantă din timp educaţiei financiare. Este bine că observăm cum tot mai mulţi oameni devin preocupaţi de economisire dar considerăm de datoria noastră să vorbim despre economisirea inteligentă”, a declarat Horia Gustă, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri în deschiderea celei de-a doua ediţii a evenimentului. ”Ne propunem să explicăm, cu ajutorul profesioniştilor din industrie, care sunt instrumentele cu care operează fondurile de investiţii, diferenţa dintre economisire şi investiţie, diferenţa dintre a pune bani deoparte şi a spori banii pe care îi economiseşti”, a declarat Jan Pricop, director executiv al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri, în prima zi a Summitului.

Piaţa de capital, motor pentru finanţarea companiilor româneşti

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu a explicat, în mesajul transmis participanţilor la Summit că ”piaţa de capital trebuie să ajungă un motor al economiei care oferă sursă de finanţare companiilor, precum şi un loc de investiţii pentru societăţile de asigurare” Pentru aceasta, a adăugat reprezentantul ASF, ”este nevoie de o lichiditate mai mare, iar aceasta se poate obţine prin oferirea de active de calitate, printr-o implicare mai activă a statului român la dezvoltarea acestui sector financiar”.

”Prin trecerea la statutul de piaţă emergentă, Bursa de Valori rămânească a făcut un pas mare înainte. Dacă în zona pieţelor de frontieră sunt prezente fonduri de investiţii care gestionează aproximativ 5 miliarde de euro, în zona pieţelor emergente în care a intrat şi bursa românească, ne referim la un volum de 250 de miliarde de euro”, a declarat Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

Organizat pe durata a două zile, Summitul Administratorilor de Fonduri, ediţia 2020, a fost structurat pe 4 teme de interes, pentru public şi specialiştii din industrie. Educaţia financiară, modul în care industria poate contribui la o mai bună înţelegere a conceptelor şi instrumentelor specifice industriei fondurilor de investiţii alături de tendinţele care se manifestă în industrie atât la nivel local cât şi internaţional au fost temele discutate cu specialiştii prezenţi în prima zi. Impactul reglementărilor asupra industriei locale de asset management dar şi rolul fondurilor private şi a fondurilor de investiţii alternative în piaţă au fost temele majore abordate în ultima zi a Summitului.

”Pieţele financiare sunt un ecosistem, o piaţă matură a fondurilor mutuale, alături de o bursă dezvoltată sprijină un sistem bancar dezvoltat. Intermedierea bancară, cu siguranţă va fi susţinută de creşterea industriei de asset management, de creşterea bursei, pentru că firmele româneşti au nevoie de capital şi într-o piaţă dezvoltată, acesta vine dinspre bursă. Voi (industria de asset management -n.n.) sunteţi mâna invizibilă, deciziile voastre mută pieţele, finanţează statul şi economia şi până la urmă stabilesc preţul corect al capitalului”, a declarat Cristian Popa, CFA, membru în CA al BNR.

”Industria fondurilor de investiţii din România a avut o evoluţie remarcabilă, depăşind media europeană, în special din 2012, cu un vârf de creştere în 2019”, a explicat Thomas Tilley, senior economist la Asociaţia Europeană a Administratorilor de Fonduri (EFAMA). Piaţa fondurilor de investiţii din Europa de Est, incluzând şi România, reprezintă doar 1% din totalul pieţei europene care la jumătatea anului depăşea 17 trilioane de euro. Thomas Tilley, senior economist EFAMA, a precizat că în opinia sa, ”piaţa românească a fondurilor de investiţii, afectată de criză în primele luni de 2020, îşi va relua cu siguranţă creşterea în această a doua jumătate a anului”.

Educaţia financiară, demers susţinut de toţi jucătorii pieţei financiare

Creşterea nivelului de educaţie financiară este, în opinia majorităţii specialiştilor prezenţi la Summit, un obiectiv major şi imediat pentru toţi actorii care participă la ecosistemul economic – industrie financiar-bancară, piaţă de capital, manageri de active. Aceasta mai ales în condiţiile în care, conform unui studiu S&P, citat  de Mihai Purcărea, CFA, CEO BRD Asset Management, în România doar 22% dintre locuitori sunt consideraţi alfabetizaţi financiar, ţara noastră ocupând astfel ultimul loc din Europa. În condiţiile creşterii interesului şi posibilităţii populaţiei de a pune bani deoparte, dar în absenţa cunoştinţelor financiare, românii rămân captivii economiilor şi nu -văd oportunitatea investirii inteligente a banilor de care dispun. În România, a explicat Mihai Purcărea, membru în board-ul AAF, majoritatea economiilor populaţiei stau în bănci, în timp ce în Europa depozitele bancare sunt invers proporţionale cu nivelul de educaţie financiar a populaţiei, fondurile de investiţii fiind unul dintre principalele instrumente către care sunt direcţionate economiile. ”Punem bani deoparte, economisim, cheltuim mai puţin decât venitul însă banii stau şi sunt mâncaţi de inflaţie. În ultimii zece ani de zile, în depozite bancare la termen, am fi avut un plus de 1% dobândă reală. Din cauza deprecierii puterii de cumpărare, acei bani s-au depreciat şi ei cu un sfert, în cei zece ani”, a adăugat sursa citată.

Pentru a veni în sprijinul persoanelor interesate să înţeleagă mai bine mecanismele industriei fondurilor de investiţii, Asociaţia Administratorilor de Fonduri a iniţiat proiectul ”Economiseşte inteligent”, demers care are ca scop o mai bună înţelegere a conceptului de fond de investiţii. Specialiştii AAF vor explica, într-o manieră accesibilă publicului larg, cum economisirea inteligentă nu înseamnă sume mari de bani ci crearea obişnuinţei, recurenţa. ”Economisind lunar sume mici, prin intermediul unui fond, ai acces la un portofoliu diversificat, administrat de profesionişti, devii mai disciplinat şi cumperi la preţ mediu. Economisind constant, beneficiezi de puterea dobânzii compuse şi transformi volatilitatea în aliat”, a adăugat Dan Popovici, CEO OTP Asset Management, membru în boardul AAF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO