Burse - Fonduri mutuale

Summitul Administratorilor de Fonduri, ediţia a IV-a. Horia Gustă, preşedintele AAF: Industria fondurilor de investiţii are 30.000 de investitori în plus faţă de anul trecut. Activele aflate sub administrare, scădere de 2 mld. lei

Summitul Administratorilor de Fonduri, ediţia a IV-a....

Autor: Eduard Ivanovici

29.09.2022, 10:36 91

Horia Gustă, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF) spune că industria fondurilor de investiţii a obţinut 30.000 de investitori noi în ultimul an, după o creştere de circa 100.000 de investitori în 2021.

„În august 2022, faţă de 2021, avem 30.000 de investitori în plus în industrie. Anul trecut, spuneam că, prin comparaţie cu anul 2022, industria avea 100.000 de investitori noi. Poate că această creştere a numărului de investitori s-a datorat şi faptului că în proiectul „Economiseşte inteligent”, poate cea mai atinsă temă a fost cea legată de economisirea recurentă. Credem că această creştere a numărului de investitori, chiar şi în contextul internaţional dificil pe care îl ştim cu toţii, se datorează şi mediatizării intense a beneficiilor economisirii recurente”, a consideră preşedintele AAF, prezent în cadrul Summitului Administratorilor de Fonduri, ediţia a IV-a.

 

Alte declaraţii din timpul evenimentului:

 
  • Din perspectiva activelor aflate în administrare faţă de anul trecut, industria are mai puţin cu 2 miliarde de lei sub administrare, suferind mai mult în zona de fonduri de investiţii deschise, dar câştigând în zona de fonduri alternative. Scopul asociaţiei şi colegilor este să creştem gradul de cunoştinţe financiare. Ne dorim să creăm încredere sau, cum spun colegii noştri din EFAMA (European Fund and Asset Management Association – n.r.), „confidence and trust” în administratorii de fonduri.
 
  • Un proiect aflat în lucru, care se derulează cu sprijinul deputatului George Duţă, domnilor Sebastian Burduja, Bogdan Dumea şi Ciprian Vlad din guvernul României, vizează modificarea legislaţiei fondurilor de investiţii alternative. Este un proiect de modificare şi simplificare a fondurilor alternative în ideea de a îmbunătăţi acest cadru şi pentru a crea în România o jurisdicţie mai permisivă. Europa nu are o legislaţie pentru fondurile de investiţii alternative, lăsând acest lucru la latitudinea statelor.
 
  • Un al treilea proiect de anul acesta este „Economiseşte inteligent”, proiect la care toţi colegii din industrie au pus umărul, fiind un proiect de educaţie financiară, destinat tuturor românilor interesaţi să îşi crească gradul de independenţă financiară prin alegerea transformării economiilor în investiţii. 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO