Burse - Fonduri mutuale

Superfondurile dau primele semne de răcire. Mai au românii bani de investiţii?

Superfondurile dau primele semne de răcire. Mai au românii bani de investiţii?
07.07.2010, 23:25 33

Cele mai mari fondurimutuale de pe piaţa locală cu active de sute demilioane de lei, denumite şi superfonduri, şi-au încetinit ritmulde creştere al activelor în ultimele două luni, avalanşa de ştirinegative din plan local şi internaţional accentuând sentimentul denesiguranţă în rândul investitorilor. Administratorii spun că piaţarevine la normal, după explozia din 2009.

Ultimele trei luni au însemnat pentru cele mai mari fondurimutuale - BCR Monetar cu active de 1,35 mld. lei şi Raiffeisen Monetar,cu active de 901 mil. lei - o încetinire vizibilă a ritmului decreştere, de la o rată lunară de peste 10% la începutul anului pânăla 2,2%, respectiv 1,4% în luna iunie.

Cele două fonduri au fost principalele motoare de creştere aleindustriei în 2009, înregistrând un avans fără precedent alactivelor: de la 145 mil. lei la 819 mil. lei în cazul BCR Monetarşi de la 37,8 mili. lei la 603 mil. lei în cazul fondului Raiffeisen Monetar. Graţie evoluţiei din 2009, cele douăfonduri au ajuns să controleze aproape jumătate din industriafondurilor mutuale în valoare de peste 4,6 mld. lei.

"Diminuarea creşterii activelor a fost cauzată de un complex defactori. Pe de o parte a fost regimul fiscal neclar care ainfluenţat comportamentul investitorilor, urmează turbulenţeleinternaţionale şi accentuarea crizei în România, precum şireducerea capacităţii de economisire", a spus Mihail Ion,preşedintele societăţii Raiffeisen Asset Management, careadministrează fondul monetar Raiffeisen Monetar.

După o temperare a creşterii în luna mai, fondul Simfonia 1, al treilea mare fond monetar, a încheiat luna iuniecu active în uşoară scădere, de aproape 1%, până la 346,6 mil. lei.Administratorul fondului spune că această contracţie este temporarăşi motivată în special de nevoile de lichidităţi ale firmelor careinvestesc în fond. Simfonia 1 funcţionează asemenea un instrumentde trezorerie, fiind accesat în special de persoane juridice.

"Asistăm la o încetinire temporară a ritmului de creştere,generată în cazul Simfonia 1 de plăţile pe care firmele le au defăcut către buget. Industria fondurilor mutuale are un potenţialridicat de creştere, însă nu cred că ne vom mai întâlni cu ratelede creştere din 2009. Nu vom mai vedea triplare de active în acestan", a spus Dan Nicu, directorul general al societăţii BRD Asset Management - administratorul Simfonia 1.

"Cred că se intră uşor în normalitate, atât în ceea ce priveşteevoluţia activelor fondurilor monetare, cât şi valoarea dobânzilorbancare, chiar dacă pentru o scurtă perioadă de timp vom asista ladobânzi uşor negative", a continuat Mihail de la Raiffeisen AM.

Alături de turbulenţele financiare din Grecia şi de înrăutăţireamediului economic local, fondurile monetare, recunoscute dreptinvestiţii pe termene scurte de timp în concurenţă directă cudepozitele bancare, au fost afectate de schimbarea sistemului deimpozitare. De la 1 iulie, indiferent de perioada deţinerii,investitorii în fonduri plătesc 16% din veniturile obţinute dinplasamentele în fonduri. Astfel că în răstimpul rămas până laintrarea în vigoare a noii cote de impozitare, investitorii maivechi de un an au preferat să marcheze exitul din fond, plătindastfel un impozit de 1%.

O supapă pentru administratorii de fonduri monetare suntplasamentele în moneda europeană intrate în atenţia investitorilorodată cu deprecierea puternică înregistrată de leu săptămânatrecută. Recent, BRD AM şi-a lansat un fond de instrumente cu venitfix şi obligaţiuni care a strâns în câteva săptămâni 3 mil. euro dela investitori, în timp ce fondul denominat în euro administrat deRAM a ajuns la active de 110 mil. euro.

La finele lui 2009 şi în primele luni din 2010, cele douăfonduri gigantice BCR Monetar şi Raiffeisen Monetar strângeau câte100 de milioane de lei în fiecare lună de la investitori. Începânddin luna mai, subscrierile au scăzut semnificativ şi au început săapară şi răscumpărări semnificative, creşterea activelor celor douăfonduri fiind mult mai temperată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO