Burse - Fonduri mutuale

Suplimentarea bugetului MApN va da roade în veniturile IAR Ghimbav

Neculai Banea, directorul general al IAR Ghimbav: Se aşteaptă ca până la finalul anului veniturile bugetate să fie depăşite semnificativ

Neculai Banea, directorul general al IAR Ghimbav: Se aşteaptă ca până la finalul anului veniturile bugetate să fie depăşite semnificativ

Autor: Ioana Tudor

05.11.2014, 00:04 544

Majorarea cheltuielilor publice cu apă­ra­rea în urma evenimentelor din Ucraina a generat un context favorabil producătorului de piese de schimb pentru industria aero­nautică IAR Ghimbav (simbol bursier IARV), ai cărui principali clienţi fac parte din sistemul naţional de securitate.

Compania şi-a depăşit deja cu 7% ţintele de venit pentru anul acesta şi se aşteaptă ca până la finalul anului „veniturile bugetate să fie depăşite semnificativ“.

Încasările companiei de stat au crescut de aproape trei ori în primele nouă luni la 66 de milioane de lei, raportat la acelaşi interval al anului trecut. Profitul net a urcat cu 62%, până la 1,25 milioane de lei. Pentru acest an, IAR şi-a bugetat venituri totale de 61,7 mi­lioane de lei şi un câştig net de aproape 2 mi­lioane de lei.

„Creşterea semnificativă a veniturilor în­re­gistrate în primele nouă luni ale anului 2014 în raport cu realizările perioadei similare a anului trecut se datorează onorării unor contracte încheiate atât cu beneficiarii interni, cât şi cu cei externi care aveau termenele de livrare cuprinse în primele nouă luni ale anului“, a afirmat Neculai Banea, directorul general al IAR Ghimbav.

Cel mai mare client al companiei este Ministerul Apărării Naţionale (MApN), de la care a primit 14 mil. lei în acest an în contul unor contracte pentru produse şi servicii. „Estimăm o depăşire substanţială a veniturilor societăţii în acest an comparativ cu bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2014 şi ca urmare a deciziei Guvernului României pri­vind supli­mentarea alocărilor bugetare ale Ministerului Apărării Naţionale determinată de eveni­mentele recente din Ucraina“, a mai spus Banea.

Bugetul Ministerului Apărării a fost suplimentat de Guvern cu 400 milioane de lei la prima rectificare bugetară din luna iulie, sumele alocate în plus fiind destinate înzestrării forţelor aeriene, terestre şi navale. La a doua rectificare bugetară Ministerul Apărării a mai primit 140 mil. lei.

Afacerile IAR Ghimbav s-au dublat în primele nouă luni, la 29 mil. lei.

Onorarea unor contracte încheiate cu diferiţi parteneri străini, pentru asigurarea de piese de schimb, reparaţii şi servicii, i-a adus companiei 6,7 mil. lei. Creşterea veniturilor şi a cifrei de afaceri a fost alimentată şi de onorarea unor contracte încheiate cu Seviciul Român de Informaţii (SRI), în valoare de aproximativ 1,4 mil. lei, şi cu Ministerul de Interne, în valoare de circa 1,2 mil. lei.

Potrivit lui Banea, acestora li se adaugă şi alţi beneficiari interni din domeniul industriei de aviaţie, valoarea contractelor ridicându-se la 7 mil. lei.

IAR va fi implicată, alături de Airbus Helicopters, parte a grupului aerian european Airbus, în producţia de elicoptere Super Puma MK1 în Braşov, un memorandum în acest sens fiind semnat în luna septembrie.

La finalul lunii noiembrie, acţionarii IAR se vor întruni pentru o decizie privind punerea la dispoziţia companiei Airbus Helicopters a unei suprafeţe de teren de 1,2 hectare necesare pentru construirea capacităţilor industriale destinate dezvoltării proiectului Super Puma MK1.

În luna iulie compania a mai pus la dispoziţia Vadstena, firmă înfiinţată de Airbus Helicopters în România, un teren de 15.000 de metri pătraţi în localitatea Ghimbav, judeţul Braşov, pentru producţia elicopterelor Super Puma.

IAR Ghimbav este controlat de statul român, prin intermediul Ministerului Economiei, cu aproape 65% din capitalul social. Titlurile companiei, listate pe piaţa RASDAQ, au crescut cu 4,3% în a doua parte a şedinţei de tranzacţionare de ieri, până la la preţul de 1,6 lei/unitate. La această coraţie, compania are o capitalizare bursieră de 30,2 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO