Burse - Fonduri mutuale

Surpriza anului: Bursa de la Bucureşti, pe locul patru la creşteri în lume

Surpriza anului: Bursa de la Bucureşti, pe locul patru la creşteri în lume

Autor: Adrian Cojocar

08.03.2012, 20:28 2902

Anul 2012 s-a dovedit până acum a fi excepţional pentru investiţii, portofoliile de acţiuni ale investitorilor marcând creşteri în decurs de două luni de 21%, cât aduce de regulă bursa de la Bucureşti într-un an bun.

"Majoritatea surselor de bani au fost direcţionate spre acţiunile foarte lichide din cadrul indicelui BET, lucru care arată că au fost investitori străini şi investitori de calibru de pe plan intern care au prins curaj. Motivaţia de cumpărare a fost în primul rând că percepţia asupra riscului s-a temperat şi din punct de vedere fundamental foarte multe acţiuni erau mult subevaluate la începutul anului. Şi în momentul de faţă nivelul multiplului de profit la nivelul bursei cu profiturile estimate pe 2012 este de 8,7 faţă de 10-11 în cazul altor burse din regiune, iar dintr-o abordare regională piaţa autohtonă pare mai atractivă", spune Mihai Alexa, analist la firma de intermediere Broker Cluj.

Aceasta poate să fie de bun augur şi pentru economie în 2012 având în vedere că de fiecare dată când bursa a crescut a urmat o evoluţie bună a economiei.

Într-un top al creşterilor la nivel mondial, bursa românească s-a plasat în acest an pe locul patru dintr-un total de 78 de burse internaţionale, potrivit firmei de brokeraj britanice Bespoke Invest.

Aprecieri mai mari nu au avut loc anul acesta decât pe bursele din Venezuela (37%), Vietnam (26,3%) şi pe cea din Rusia, care a urcat cu 21,7% în acelaşi interval.

Titlurile Fondul Proprietatea, BRD, Petrom şi SIF-urile au fost principalele ţinte ale investitorilor, în special fonduri de investiţii, care au plasat circa 1,65 mld. lei (380 mil. euro) în aceste acţiuni în decurs de două luni, multe dintre tranzacţii fiind realizate prin schimburi de pachete negociate (n.red. - deal). Analiştii vorbesc despre o "recoltă" sub stanţială de dividende pe bursa autohtonă care a convins investitorii, în special străini, să redirecţioneze fluxuri importante de capital către bursa de la Bucureşti.

Ofertele statului, care şi-a propus să listeze la bursă în următorii ani companii cu o valoare de circa 10 miliarde de euro, au reprezentat un alt catalizator pentru piaţa românească şi au atras atenţia investitorilor instituţionali, spun brokerii.

Bursa românească a adus în acest debut de an randamente mult mai ridicate şi decât bursa poloneză, considerată una dintre cele mai atractive din regiune, care a recompensat investitorii cu un câştig de doar 5,7%.

Bursa austriacă, deşi ocupă de asemenea un loc fruntaş în topul creşterilor la nivel mondial, a cunoscut un avans la jumătate faţă de piaţa autohtonă, de 10,8%, în timp ce burse precum cea din Bulgaria şi Ucraina au înregistrat scăderi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO