Burse - Fonduri mutuale

Surpriză. Compania de brokeraj BRK Financial Group a cumpărat 9,86% din TechVenture Bank (fost Banca Feroviară): Vrem să oferim linii de credit pentru tranzacţionarea pe piaţa de capital

Olimpiu Bălaş

Olimpiu Bălaş

Autor: Tibi Oprea

16.08.2021, 13:07 709

BRK Financial Group (simbol burser BRK), singurul broker listat la bursa românească, a anunţat luni că a devenit acţionar al TechVentures Bank, având o participaţie de 9,86% din capitalul social al băncii. Tranzacţia a fost încheiată în data de 13.08.2021, iar preţul pachetului de acţiuni a fost achitat integral de către BRK din surse proprii.

TechVentures Bank este fosta Bancă Feroviară, care a fost achiziţionată de un antreprenor din IT, Olimpiu Bălaş, de la Valer Blidar.

Potrivit datelor de pe siteul băncii, OLimpiu Balaş avea 64,3% din capital, Tristar SRL 17%, Tech Ventures Capital AFIA 9,3%, Atelierele CFR Grivita 7,3%, Elena Unciuleanu 1,3% şi Capital Fleet Services  0,35%.

Valoarea tranzacţiei nu a fost făcut publică.

“Astăzi am semnat contractul de cumpărare a unui pachet de acţiuni de 9,86% din capitalul social al Techventures Bank şi începe un proces important în cadrul căruia vizăm alinierea companiei BRK FINANCIAL GROUP S.A. la practica caselor de brokeraj europene, care au parteneriate solide cu băncile sau fac parte din grupuri bancare. Ne propunem în primul rând să reuşim îmbunătăţirea produselor BRK prin adăugarea unor facilităţi care ne pot fi oferite de către bancă. Ne-a încântat în primul rând modelul de business al Techventures Bank, care a pus digitalizarea în prim planul obictivelor lor de dezvoltare strategică şi expertiza domnului Olimpiu Balaş, acţionar majoritar al băncii, în crearea de software pentru industria de banking din România”, a declarat Monica Ivan, CEO al BRK Financial Group, pentru ZF.

Prin acestă achiziţie, BRK are în vedere un parteneriat cu TechVentures Bank în cadrul căruia vizează obţinerea de sinergii pe termen mediu şi lung, fiind vizată dezvoltarea unor sectoare de business ale BRK care au nevoie de suportul şi resursele unei bănci, cum ar fi (i) dezvoltarea unor produse mixte în parteneriat cu o bancă, cum ar fi legarea soldului contului de tranzacţionare cu contul şi cardul bancar sau oferirea unor linii de credit pentru tranzacţionarea pe piaţa de capital (ii) distribuirea produselor grupului BRK prin intermediul băncii (unităţi de fond, produse cu capital protejat, etc).

Această asociere va facilita accesul BRK la instrumente financiare specifice pieţei intrabancare (soluţii avansate de hedging) şi în acelaşi timp TechVentures Bank poate avea în vedere oferirea de servicii investitorilor şi intermediarilor din piaţa de capital (servicii de custodie, banca de decontare etc), se mai menţionează într-un raport la BVB.

BRK a încheiat primul semestru din 2021 cu un profit net de 14,8 mil. lei, faţă de pierderea de 6,4 mil. lei din S1/2020, potrivit rapor­tului semestrial publicat vineri la bursă. La acest rezultat se adaugă valoarea de 11,9 mil. lei – alte elemente ale rezultatului global, respectiv reevaluarea pachetului de acţiuni deţinut la Firebyte Games, care nu afectează contul de profit si pierdere, ci doar valoarea capitalurilor proprii. Astfel, prin cumularea rezultatului din contul de profit şi pierdere cu celelalte elemente ale rezultatului global, rezultă valoarea de 26,7 mil. lei.

BRK înregistrează în primele şase luni din 2021 venituri din activitatea de intermediere de aproape 9 mil. lei, comparativ cu 4,08 mil. lei în S1/2020, la această creştere contribuind decisiv subsegmentul corporate care a generat venituri de 4,65 mil. lei în această perioadă pe fondul unor valori intermediate consistente. Activitatea clasică de intermediere a generat venituri în creştere cu 6,1% faţă de perioada similară a anului anterior.

BRK Financial Group are 128 mil. lei capitalizare. De la începutul anului, acţiunileBRK se tranzacţionează în creştere cu 363,4%, pe fondul unor tranzacţii de x mil. lei, arată datele BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO