Burse - Fonduri mutuale

Surpriză: OMV Petrom, cea mai mare companie de la Bursă, a raportat în 2019 scăderea cu 11% a profitului, la 3,6 mld.lei, şi vânzări de 25 mld.lei, în creştere cu 13%

Surpriză: OMV Petrom, cea mai mare companie de la...

Autor: Cristina Bellu

06.02.2020, 08:44 826

OMV Petrom, singurul producător local de petrol şi gaze, a terminat anul 2019 cu o scădere de 11% a profitului net, până la 3,63 miliarde de lei, arată datele financiare anunţate azi de companie.

Vânzările totale s-au majorat cu 13%, până la un nivel de 25,4 miliarde de lei, pe fondul volumelor vândute şi a preţurilor mai ridicate înregistrate la gazele naturale. Pe segmente de business, vânzările din Downstream  Oil  au  reprezentat 72%  din  totalul  vanzarilor  consolidate,  in  timp  ce  vanzarile  din Downstream Gas au reprezentat 26%, iar cele din Upstream aproximativ 2%.

Directoratul OMV Petrom propune un dividend in valoare brută de 0,031 lei/actiune pentru anul financiar 2019, în creştere cu 15%. Randamentul calculat la preţul de tranzacţionare de la BVB este de 7,3%, la preţurile din şedinţa de miercuri. 

Profitul net CCA excluzand elemente speciale atribuibil actionarilor OMV Petrom S.A. a fost in valoare de 3,86 mld. lei, cu 4% mai mare comparativ cu 2018. 

Compania a investit anul trecut 4,22 mld. lei, cu 2% mai mici fata de 2018.

LA finele anului trecut, OMV Petrom a semnat un contract pentru achizitia OMV Offshore Bulgaria GmbH. Finalizarea tranzactiei este conditionata de indeplinirea anumitor conditii suspensive si se estimeaza ca aceasta va avea loc pana la jumatatea anului 2020.

În ianuarie 2020, compania a transferat 40 de zacaminte marginale onshore de titei si gaze din Romania catre Dacian Petroleum, parte a programului de optimizare a portofoliului. Cele 40 de zacaminte ce vor fi transferate au o productie cumulata de titei si gaze care reprezintă circa 1% din productia OMV Petrom.

Pentru anul în curs, compania şi-a bugetat investiţii de 4,2 miliarde lei, excluzand achizitiile.

În ceea ce priveşte proiectul NEptun Deep din Marea Neagră, OMV Petrom spune că investiţia depinde modificarea LEgii Offshore.”Ramanem dornici sa vedem proiectul strategic Neptun Deep dezvoltat si salutam initiativele de accelerare a reintoarecerii la o piata liberalizata aduse de OUG 1/2020. Cu toate acestea, pentru ca proiectul sa avanseze, sunt necesare schimbari la legea privind activitatile offshore”, se arată în raport. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO