Burse - Fonduri mutuale

Ţăruş a făcut profit cu 45% mai mic la Farmaceutica Remedia în 2013

Valentin Ţăruş. Foto Silviu Matei

Valentin Ţăruş. Foto Silviu Matei

Autor: Adrian Cojocar

13.02.2014, 19:28 185

Distribuitorul de medicamente Farmaceutica Remedia Deva (RMAH), controlat de omul de afaceri Valentin Ţăruş, a realizat anul trecut un profit net de 3 milioane de lei (678.000 de euro), cu 45% mai redus comparativ cu anul precedent, când rezultatul net s-a ridicat la 5,6 mil. lei (1,25 mil. euro). Afacerile companiei s-au majorat uşor în 2013, ajungând la 234 mil. lei (52,2 mil. euro). 

Scăderea profitului a venit pe fondul reducerii marjelor operaţionale şi al constituirii unor provizioane. Conducerea Remedia spune că tendinţa de reducere a marjelor durează de mai mulţi ani şi este o consecinţă a preţurilor practicate de furnizorii internaţionali în contextul în care aceştia au preluat riscul valutar de la companie, aceasta fiind o caracteristică generală a sectorului. Farmaceutica Remedia a deschis anul trecut şapte noi farmacii în provincie şi a ajuns la un număr de 73 de farmacii.

Distribuitorul şi-a redus anul trecut stocurile de produse cu 33% în vederea îmbunătăţirii cash-flow-ului. Compania şi-a redus semnificativ termenele de plată, după ce nivelul creanţelor şi datoriile către furnizori s-au diminuat anul trecut cu 25% şi respectiv 22%. În 2013 statul a alocat sume importante de la bugetul Ministerului Sănătăţii în vederea reducerii arieratelor şi deblocării situaţiei din sector. Anul trecut cel mai mare client al companiei a fost Casa Judeţeană de Sănătate, cu o cotă de 9,1% din vânzări. 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO