Burse - Fonduri mutuale

TBIH a preluat SIRA si pregateste terenul pentru administrarea fondurilor de pensii

TBIH a preluat SIRA si pregateste terenul pentru administrarea fondurilor de pensii

Marius Olteanu, directorul executiv al SIRA: Strategia de investitii nu va fi afectata de faptul ca TBIH a devenit actionar majoritar. Deciziile legate de investirea activelor si administrarea celor doua fonduri, FCEX si Omnivest, vor fi luate in cadrul Consiliului de Administratie al societatii.

19.03.2007, 18:47 239

Grupul TBIH Financial Services, detinut in proportie de 60% de compania de asigurari Vienna Insurance Group, a preluat pachetul majoritar de actiuni la societatea de administrare a investitiilor SIRA.
Grupul activeaza pe piata locala si in domeniul asigurarilor de viata, al leasingului si al creditelor de consum. Omniasig Asigurari de Viata, unde TBIH Financial Services detine 50% din actiuni, si Camelia Toma au vandut la sfarsitul anului trecut titlurile detinute la societatea SIRA catre TBIH Financial Services. Astfel, cu un total de 65,195% din capitalul societatii, grupul a devenit actionarul majoritar al SIRA.
Societatea SIRA administreaza fondul de actiuni Omnivest si fondul cu plasamente diversificate FCEx, cu performante ale unitatii de fond anul trecut de 20,9%, respectiv 13,1%.
"Strategia de investitii nu va fi afectata de faptul ca TBIH a devenit actionar majoritar. Deciziile legate de investirea activelor si administrarea celor doua fonduri, FCEX si Omnivest, vor fi luate in cadrul Consiliului de Administratie al societatii", spune Marius Olteanu, directorul executiv al SIRA.
Structura actionariatului societatii de administrare este completata de omul de afaceri Victor-Alexandru Baldescu din Constanta, cu o participatie de 21,4%, Nicolae Alexandru Danila, presedintele BCR, cu 6,8%, Florina Vizinteanu, director general al BCR Asigurari de Viata, cu 4,7%, Georgeta Danila, sotia presedintelui BCR, cu 1,2%, Dorin Danescu, presedintele societatii Star Asset Management, cu 0,4% si Alina Pata - 0,09%.
"Titlurile de participare le-am obtinut in cadrul unei distribuiri gratuite de actiuni catre salariatii societatii SIRA. Nu am primit inca nicio oferta de cumparare pentru pachetul detinut", a declarat pentru ZF Dorin Danescu, fostul presedinte al societatii SIRA, care in prezent administreaza societatea Star Asset Mangement.
Grupul TBIH Services activeaza la nivelul pietei est-europene in sectorul fondurilor de pensii private, detinand participatii importante la administratorii de fonduri de pensii din Bulgaria, Ucraina, Serbia, Croatia si Rusia.
Mediatizata privatizare a sistemului autohton de pensii, insotita de lansarea de anul viitor a pilonului doi si trei de pensii, care vor permite societatilor de administrare a investitiilor sa activeze in domeniul fondurilor private de pensii, sunt premisele necesare pentru ca grupul financiar TBIH sa isi largeasca activitatea in Romania prin intermediul pachetul majoritar de actiuni detinut la societatea SIRA. Spre deosebire de pilonul trei, unde fiecare societate de administrare poate avea fonduri facultative cu profil diferit de risc, la pilonul II fiecare societate de administrare va putea avea un singur fond de pensii private obligatorii.
Piata pensiilor private este estimata la peste 10 miliarde de euro in urmatorul deceniu, conform calculelor companiilor care sunt interesate sa activeze in domeniu. In primii trei ani de functionare va fi atins primul miliard de euro in active, suma ce va creste rapid pe masura ce sistemul va avansa.
TBIH Financial Services, unul dintre principalii operatori financiari din Europa Centrala si de Est, este prezent pe piata locala de capital in sectorul asigurarilor, detinand 50% din portofoliul de actiuni al companiei Omniasig Asigurari de Viata, in sectorul leasingului, prin compania TBI Leasing unde este actionar majoritar, si in sectorul finantarilor prin credite, prin compania TBI Credit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO