Burse - Fonduri mutuale

Tender speră să dea lovitura pariind 100 de milioane de dolari pe petrolul senegalez

Tender speră să dea lovitura pariind 100 de milioane de dolari pe petrolul senegalez

Ovidiu Tender

Autor: Adrian Cojocar

09.05.2012, 00:05 1204

Omul de afaceri a semnat ieri la Bucureşti cu reprezentanţii Agenţiei de Gestionare şi Cooperare între Senegal şi Guineea - Bisau (AGC) acordul de concesiune pe 33 de ani pentru perimetrul respectiv cu o suprafaţă de circa 5.300 de kilometri. Negocierile cu reprezentanţii celor două state africane s-au întins pe o perioadă de circa un an şi jumătate.

"Am vrut ca acest contract să fie semnat la Bucureşti ca să arăt României că se poate. Investiţiile în explorare se vor face succesiv pe o perioadă de opt ani. Având în vedere că adâncimea apei este de 3 - 4 mii de metri, costurile de explorare sunt foarte mari. Seismica, care este cercetarea geologică, costă în jur de 15 - 20 de milioane de dolari, iar un foraj la o asemenea adâncime costă între 35 şi 50 milioane de dolari. Cu siguranţă va fi nevoie de cel puţin două foraje", a declarat Ovidiu Tender.

Conform unui raport al U.S. Geological Surveys, perimetrul concesionat de Tender este cotat cu resurse de petrol care se situează între 0,72 şi

2,34 miliarde de barili. Spre comparaţie, OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie din România, deţine re­zerve de hidrocarburi, petrol şi gaze dovedite de 0,8 mi­liarde de barili la care se adaugă rezerve probabile de circa 0,4 miliarde de barili.

"Semnarea contractului de concesiune este un eveniment foarte important pentru noi şi vine după negocieri lungi care nu s-ar fi finalizat cu succes dacă Tender nu ar fi luat parte personal la aceste negocieri. În Senegal avem probleme mari cu energia şi acest proiect vine să se adreseze acestor probleme. Credem că va fi unul de succes pentru că este doar o problemă de dezvoltare şi realizare a unor investiţii", a declarat Julio Balde, reprezentant al Agenţiei de Gestionare şi Cooperare între Senegal şi Guineea - Bissau.

Speranţele omului de afaceri timişorean privind existenţa petrolului în perimetrul concesionat sunt întărite şi de faptul că în apropiere se află un câmp pe­trolier deţinut de o companie chinezească unde au fost identificate rezerve de petrol de 1,5 miliarde de barili.

"Perimetrul nostru este lipit de al lor. Structura geologică nu are cum să fie despărţită de o linie imaginară. Structura geologică este aceeaşi şi la ei şi la noi. Sunt şanse destul de mari să găsim petrol", a mai spus Ovidiu Tender.

Proiectul este derulat prin intermediul companiei Tender Oil & Gas, o firmă mai veche din grupul deţinut de omul de afaceri, care va selecta o companie specializată pentru realizarea forajelor, în timp ce firma de prospectare geologică Prospecţiuni Bucureşti (PRSN), din grupul Tender, se va ocupa de procesarea şi interpretarea datelor.

"După explorare ori voi încheia un acord cu o firmă de exploatare pentru a rămâne acţionar în proiect cu o participaţie, ori îl voi vinde complet", a precizat Tender.

Gehrig Schultz, americanul care conduce de trei ani firma Prospecţiuni, cea mai importantă afacere de pe plan local a lui Ovidiu Tender, spune că pe coasta Africii au fost identificate câmpuri petroliere cu re­zerve importante.

"Nu ştim cu siguranţă că există petrol acolo, dar avem mai multe indicaţii. În perimetrul nostru putem vedea pe date seismice zone unde ar putea fi petrol captat. Pe coasta Africii în dreptul statelor Sierra Leone, Ghana şi Liberia au fost găsite mai multe zăcăminte de petrol. Cel aflat în apropierea noastră, de 1,5 miliarde de barili, este unul dintre cele mai mici de pe coasta africană. Diferenţa dintre noi şi explorările realizate de Petrom în Marea Neagră este că ei deja au realizat foraje şi au descoperit ză­căminte", a declarat Gehrig Schultz.

La finele anului 2008, Petrom a anunţat încheierea unui parteneriat cu ExxonMobil pentru lucrări de explorare în perimetrul Neptun, cu o suprafaţă de 9.900 km, iar la începutul acestui an Petrom a anunţat că prima sondă săpată a indicat prezenţa unor zăcăminte de gaze naturale cuprinse între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi.

Tender este un apropiat al lui Frank Timiş despre care a spus că este "naşul familiei mele" şi care l-a inspirat să se apuce de afaceri în Africa. Timiş este un controversat om de afaceri de origine română care a iniţiat afacerea Roşia Montană şi care a derulat mai multe afaceri importante pe continentul african, reuşind să devină miliardar după ce a vândut mai multe zăcăminte de petrol şi de alte resurse minerale. El a descoperit recent un zăcământ de fier, al doilea ca mărime din lume, în Sierra Leone.

Şi Ovidiu Tender este un personaj controversat cu puternice conexiuni în mediul politic, el fiind im­pli­cat în afacerea Rafo alături de Marian Iancu, patronul clu­bului de fotbal Poli Timişoara. Tender a fost chiar arestat în 2006 în dosarul Rafo, dar a fost eliberat ulterior.

Tender ajunsese cu grupul pe care-l controla la afa­ceri de circa 200 mil. dolari în România, însă criza mon­dială l-a afectat puternic, motiv pentru care în 2009 a decis să investească în Africa. În iulie 2010 Tender a înfiinţat primul sediu pe con­tinent şi astăzi derulează afaceri în mai multe sec­toare, precum cel agricol, explorare minieră, dar şi turism.

El a concesionat în Senegal mai multe perimetre de resurse care se întind pe 15% din suprafaţa statului african, unde speră să găsească metale rare, aur, cupru, fosfaţi şi alte resurse minerale. Numai pentru urmă­torul an şi jumătate grupul Tender şi-a bugetat in­ves­tiţii de 35 mil. euro pentru lucrări de explorare a acestor concesiuni.

Omul de afaceri a concesionat tot în Africa 130.000 de hectare de-a lungul fluviului Senegal pe o pe­rioadă de 99 de ani unde şi-a propus să investească în următorii 10 ani circa 300 - 400 milioane de euro pentru culturi. Unul dintre proiecte prevede culti­va­rea a un milion de hectare cu arbust de petrol pentru pro­ducţia de biodiesel. Din seminţele arbustului de pe­trol se extrage un ulei care se rafinează şi rezultă biodieselul.

Compania fanion a omului de afaceri este Pros­pec­ţiuni Bucureşti, unde aşteaptă în acest an afa­ceri de 350 mil. lei, în creştere cu circa 11% faţă de anul trecut, care s-au ridicat la 315 mil. lei. Pros­pec­ţiuni a raportat în 2011 un profit brut de 41,4 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO