Burse - Fonduri mutuale

Tendinţe 2012 – Burse: Ar putea fi anul listărilor pe bursa de la Bucureşti, dar asta depinde de Guvern şi de pieţele externe

Tendinţe 2012 – Burse: Ar putea fi anul listărilor pe bursa de la Bucureşti, dar asta depinde de Guvern şi de pieţele externe

Autor: Andrei Chirileasa, Roxana Pricop

03.01.2012, 13:57 544

Totul depinde însă de contextul internaţional şi de evoluţia pieţelor externe. Dacă turbulenţele din zona euro vor continua şi vor apărea noi motive de incertitudine pe pieţe, atunci statul va avea o misiune dificilă în a găsi cumpărători pentru activele pe care intenţionează să le vândă.

Riscurile aferente investiţiilor în acţiuni rămân ridicate, chiar dacă în ultimele două luni ale anului trecut pieţele au înregistrat reveniri, iar multe dintre acţiunile locale par atractiv evaluate.

Ofertele statului ar putea aduce mai multă activitate pe bursă, dar calendarul e greu de respectat.

Ministerul Economiei şi-a asumat pentru 2012 un calendar foarte ambiţios de listări. Lista începe cu oferta de vânzare a 15% din Transelectrica, la fina lul lunii februarie, şi continuă cu oferta pentru 15% din Transgaz, undeva în mai, şi cu listarea a 15% din Romgaz, în iulie sau septembrie. Dacă totul merge bine, pe bursă ar mai putea fi vândute pachete de 10% din Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, până la finalul anului.

Valoarea totală a acestor oferte s-ar putea ridica la peste un miliard de euro, conform calculelor ZF.

Listarea acestor pachete ar putea aduce mai mulţi investitori străini pe bursă, dar asta depinde şi de contextul internaţional. Principala miză este listarea Romgaz, pentru care se bat cele mai mari bănci de investiţii din lume (JP Morgan, Citi, Goldman Sachs, Morgan Stanley). Calendarul este însă extrem de strâns, având în vedere că pentru unele oferte nu a fost selectat încă intermediarul, iar pregătirea listărilor necesită o perioadă de cel puţin şase luni de pregătire.

Totuşi, ar fi important ca măcar o parte dintre aceste oferte să se deruleze şi să se finalizeze în condiţii favorabile.

Continuă lupta pentru controlul activelor româneşti: SIF-urile intră în prim-plan.

Ridicarea pragului de deţinere la SIF-uri de la 1% la 5% ar putea intra în vigoare încă din primele luni ale lui 2012, iar asta ar putea determina intrarea la cumpărare a mai multor investitori locali şi străini. Faptul că investitorii vor putea deţine până la 5% din acţiuni şi vor avea astfel un cuvânt de spus şi în administrarea SIFurilor, ar putea fi un stimulent pentru acumularea de pachete, mai ales că la începutul lui 2013 vor avea loc alegeri pentru consiliile de administraţie.

Şi la Fondul Proprietatea (FP) vor continua schimbările. Investitorii străini care au ajuns să controleze peste 40% din acţiuni vor continua probabil să acumuleze. Ar putea urma şi schimbări în Comitetul Reprezentanţilor.

Vor fi schimbări în conducerea bursei, dar se va schimba şi strategia?

Începutul de an ar putea aduce schimbări în conducerea Bursei de Valori Bucureşti, unde sunt programate alegeri săptămâna viitoare. Ar fi important însă că viitoarea conducere a BVB, oricare ar fi ea, să adopte o strategie mai activă în atragerea de emitenţi şi de investitori pe bursă şi să accelereze modernizarea pieţei locale de capital.

Va continuă să crească interesul pentru activele "exotice".

Anul trecut, tranzacţiile cu produse structurate au crescut de aproape zece ori pe bursă, în condiţiile în care investitorii au căutat alternative la vechile acţiuni listate. Tendinţa va continua în 2012, iar gama de instrumente "exotice" listate s-ar putea îmbogăţi prin listarea unor noi companii internaţionale pe ATS şi prin lansarea fondurilor de index (ETF).

Piaţa fondurilor mutuale va continua să-şi tempereze creşterea.

Fondurile mutuale vor înregistra o temperare a ritmului de creştere al activelor în 2012, pe fondul reducerii dobânzilor la depozite, dar şi al competiţiei tot mai acerbe din partea băncilor pentru economiile românilor. Pentru acest an, administratorii se aşteaptă la un avans al activelor de sub 20% cât a fost rata de creştere în 2011. Fondurile cu profil conservator vor continua să fie cele mai atractive. Cele peste 60 de fonduri mutuale active pe piaţa locală au ajuns în prezent la active de 6,7 miliarde de lei.