• Leu / EUR4.9461
  • Leu / GBP5.7088
  • Leu / USD4.7286
Burse - Fonduri mutuale

Tensiune în piaţa de capital: sunt cele mai lovite acţiuni de pe bursă bune de cumpărat?

Tensiune în piaţa de capital: sunt cele mai lovite acţiuni de pe bursă bune de cumpărat?

Autor: Adrian Cojocar

22.09.2011, 00:10 4555

Vânzările în masă ale investitorilor din ultimele luni pe fondul turbulenţelor externe, care nu au mai ţinut cont de fundamentele companiilor, au lăsat în urmă cotaţii mult mai reduse comparativ cu începutul acestui an, deşi multe dintre acestea au continuat să înregistreze profit în primele şase luni, iar unele au performat chiar mai bine decât anul trecut.

De exemplu, titlurile constructorului de conducte magistrale Condmag Braşov (COMI), se tranzacţionează în prezent la un preţ cu 56% sub nivelul de la finele anului trecut, iar cotaţia titlurilor firmei de construcţii Concefa Sibiu (COFI) şi cele ale firmei de intermediere Broker Cluj (BRK) s-a înjumătăţit în acelaşi interval.

Cele trei titluri au fost în ultima perioadă ţinta predilectă a insiderilor care au acumulat aproa­pe zilnic acţiuni de pe piaţă, fapt perceput de analişti ca un semnal pozitiv.

Corecţii severe au înregistrat anul acesta şi acţiuni solide de pe bursă, precum Erste Bank (-45%), în timp ce titlurile Transgaz Mediaş (TGN) şi Fondul Proprietatea (FP) au pierdut fiecare circa 31% din valoare. Tototdată, acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi cele ale Antibiotice Iaşi (ATB) se numără printre acţiunile care au scăzut cel mai mult anul acesta, pierzând fiecare un sfert din valoare, deşi au raportat rezultate în creştere pe primele şase luni ale anului. Profitul Bursei s-a majorat de trei ori, la 12,5 mil. lei, iar câştigul net al Antibiotice a urcat cu 34%, la 23,1 mil. lei.

"Unele acţiuni de la bursă au fost prea penalizate de către investitori şi mă gândesc că pe o revenire a pieţei acestea ar trebui să revină şi ele, dar mai accelerat decât piaţa. În condiţiile în care mediul bursier va fi ceva mai prietenos şi se va găsi o rezolvare la problemele externe legate de deficite, cred că atenţia investitorilor se va orienta în principal către companii mai mari şi aş miza pe Fondul Proprietatea, Transgaz Mediaş chiar şi Antibiotice Iaşi şi poate în subsidiar Condmag, Concefa sau Dafora", spune Mihai Alexa, analist la Broker Cluj. El mai spune că deşi acţiunile Erste Bank nu au expunere pe Grecia, investitorii tind să perceapă acţiunile bancare la pachet, astfel că acestea ar putea avea de suferit dacă corecţiile din acest sector vor continua. Alexa se aşteaptă ca acţiunile Condmag şi Concefa să revină pe un trend ascendent, mai ales dacă vor fi susţinute şi de o îmbunătăţire la nivelul rezultatelor.

"Pentru că investitorii preferă mai mult acţiunile lichide m-aş uita la acestea. Cred că există o zonă de oportunitate în primul rând pe Transgaz, Fondul Proprietatea. Pe sectorul farma Antibiotice este o companie care ar putea concura pentru cel mai bun management din sectorul de stat. Reglementările care încurajează consumul de medicamente generice a compensat o scădere la export anul acesta. Ropharma are de asemenea unul dintre cei mai de succes antreprenori, însă este o companie foarte tânără şi orizontul investiţional este mai îndelungat. De poveşti precum Ropharma avem nevoie noi la bursă", spune Mihai Căruntu, şeful departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR.

Titlurile Ropharma Braşov (RPH) au înregistrat anul acesta una dintre cele mai severe scăderi, respectiv de 36%.

Analistul BCR mai spune că dintre companiile de construcţii ar alege fără şovăială Concefa, pentru faptul că are contracte care-i vor permite o încărcare foarte bună în anii 2012 şi 2013. Căruntu mai spune că la actualele cotaţii, randamentul din dividende al Transgaz s-ar putea ridica anul viitor la 14%, iar în cazul Fondului Proprietatea la 8%, niveluri care se situează peste dobânda bancară.

"Acumularea de acţiuni în urma unor perioade de scăderi mari de preţ trebuie confirmată şi de perspectivele pentru următoarele 12 luni pentru a vedea dacă reacţia pieţei este justificată. Pentru perioada următoare aş miza pe sectoarele defensive precum cel de utilităţi sau cel farmaceutic şi pe o alocare de cel mult 50% din portofoliu în acţiuni din cauza contextului macroeconomic incert", spune Dragoş Dărăbuţ, analist la Tradeville.


AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9461
Diferență: 0,0142
Ieri: 4.9454
Azi: 4.7286
Diferență: -0,291
Ieri: 4.7424
Azi: 5.7088
Diferență: -0,7597
Ieri: 5.7525
Azi: 4.9311
Diferență: -0,3133
Ieri: 4.9466