Burse - Fonduri mutuale

Tensiunile din regiune ar putea tripla cheltuielile militare ale României

Armata română are în dotare circa 82 de elicoptere, majoritatea de tip Puma şi Alouette III. Mediafax Foto

Armata română are în dotare circa 82 de elicoptere, majoritatea de tip Puma şi Alouette III. Mediafax Foto

Autor: Adrian Cojocar

28.04.2014, 00:09 3382

Pentru prima dată implicaţi­ile tensiunilor de la 450 km de graniţele României se văd în economie. Astfel, Ministerul Apărării Naţionale a notificat producătorii de tehnică militară cu privire la posibilitatea tri­plării comenzilor destinate armatei în acest an.

Decizia vine în contextul crizei de securitate din regiune cauzată de anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia şi continuarea stării de tensiune, care tinde să se accentueze.

Pentru suplimentarea comenzilor este nevoie însă şi de o hotărâre de guvern privind suplimentarea bugetului alocat Ministerului Apărării pentru acest an, care se ridică la 6,8 miliarde de lei (1,5 mld. euro), adică puţin peste 1% din PIB. Spre comparaţie, înain­te de conflictul cu Rusia, Ucraina aloca circa 2,7% din PIB pentru apărare, Rusia o pondere de aproximativ 3,8%, iar cheltuielile de înzestrare ale SUA se cifrau la circa 3,9% din PIB.

„Cei de la Ministerul Apărării ne-au anunţat înainte de Paşte că în 2-3 săp­tă­mâni să ne pregă­tim pentru că vor fi lansate comenzi de 2-4 ori mai mari ca valoare anul acesta. So­cie­tă­ţile nominalizate pentru aceste comenzi suplimentare sunt Avioane Cra­iova, Aerostar Bacău şi IAR Braşov. To­tuşi mă gândesc că Ministerul Apă­rării nu poate să-şi de­păşească bugetul aprobat pentru acest an, deci înainte de toate ar trebui să existe o hotărâre de guvern pentru suplimentarea bugetului Apă­rării. Şi la alte comandamente există intenţii de majorare a comenzilor, nu numai la comandamentul for­ţelor aeriene, respectiv comandamentul terestru, infanterie şi marină“, spune Mihail Ton­cea, unul dintre principalii acţionari ai Ae­rostar Bacău şi preşedintele Or­ga­ni­zaţiei Pa­tro­nale din Indus­tria Aero­nautică.

Dacă intenţiile de majorare a cheltuielilor bugetare alocate pentru apărare se vor concretiza, companiile care activează în această industrie vor fi printre puţinii beneficiari ai crizei din regiune.

Victor Ponta anunţase la începutul lunii aprilie că guvernul are în vedere creş­terea treptată a buge­tului alocat Minis­te­rului Apărării până la 2% din PIB la nivelul anului 2017.

În urmă cu 7-8 ani de zile România aloca peste 2% din PIB pentru apărare, însă în ultimii ani guvernul a cheltuit tot mai puţini bani pentru înzestrarea armatei, ponderea acestora în PIB cobo­rând la jumătate în prezent.

„România, ca ţară membră NATO, are obligaţia să păstreze un nivel al cheltuielilor de apărere de 2,13% din PIB. Totuşi şi alte ţări membre NATO, în condiţiile de criză din ultimii ani, şi-au redus procentele alocate pentru apă­rare“, a precizat Mihail Toncea.

Aerostar este cea mai mare com­panie aeronautică din România cu capital autohton şi a fost nevoită în ultimii ani să-şi restrângă puternic activitatea de pe plan intern din cauza alocaţiilor tot mai mici ale statului pentru apărare. Dacă înainte de criză comenzile de la stat contribuiau cu mai bine de jumătate la cifra de afaceri, anul trecut expor­turile Aerostar au ajuns să reprezinte 86,3% din vânzări. Com­pania a avut anul trecut afaceri de 212 mil. lei şi un profit net de 14,8 mil. lei.

Conducerea producătorului de elicoptere IAR Braşov, controlat de stat, spune că a fost înştiinţată de asemenea cu privire la posibilitatea suplimentării comenzilor de lucrări pentru acest an din partea MApN.

„Am fost contactaţi de Ministerul Apărării Naţionale dacă putem să le asigurăm un set de lucrări în valoare de circa 10 milioane de euro constând în reparaţii şi mentenanţă în general pentru elicoptere de tip Puma şi alte servicii suport, iar noi am răspuns că le putem oferi tot ce au nevoie. Pentru aceste comenzi este nevoie însă de nişte aprobări de la guvern, care este singurul în măsură să crească valoarea bugetului Ministerului Apărării“, spune Neculai Banea, directorul general al IAR Braşov.

Suplimentarea comenzilor de la stat pentru acest an ar fi o gură de aer pentru producătorul de elicoptere, care a fost grav afectat de reducerea cheltuieilor alocate pentru apărare. Astfel, de la afaceri de 200 mil. lei în 2008 compania a ajuns anul trecut la afaceri de doar 35,4 mil. lei. În aceeaşi perioadă au fost disponibilizaţi circa 600 de angajaţi ai societăţii, iar în prezent la IAR Braşov mai lucrează circa 300 de oameni.

Cei mai importanţi clienţi ai IAR sunt MApN, prin Statul Major al Forţelor Aeriene şi Statul Major al Forţelor Navale, Ministerul Ad­ministraţiei şi Internelor şi SRI. Aceştia deţin elicoptere de tip IAR316B Alouette III şi IAR330 Puma, pentru care compania asigură lucrări de între­ţinere, reparaţii, modernizări şi piese de schimb în funcţie de necesităţi şi fondurile bugetare alocate, care s-au redus drastic în ultimii ani.

Scăderea cheltuielilor de la buget pentru apărare s-a văzut şi în scăderea drastică a afacerilor Avioane Craiova, care în trecut era unul dintre principalii jucători de pe piaţa aeronautică românească, iar în prezent are afaceri nesemnificative, vânzările cifrându-se la 3,2 milioane de lei în primele nouă luni din 2013, iar compania a raportat în acelaşi interval pierderi de trei ori mai mari ca afacerile, de 11,5 milioane de lei.

În trecut bugetul alocat de România pentru înzestrarea armatei permitea construcţia de elicoptere la IAR Braşov şi avioane la fabrica din Craiova, însă pe fondul reducerii fondurilor destinate armatei în ultimii ani România nu a mai produs vreun avion sau elicopter, mulţumindu-se doar să întreţină sau să modernizeze flota din dotare. În acelaşi timp, numărul de avioane şi elicoptere ale armatei s-a micşorat continuu pe măsură ce unele dintre acestea şi-au atins sau depăşit durata de viaţă şi au fost retrase din dotare.

România ocupă poziţia 51 într-un top al celor mai înzestrate forţe armate într-un clasament care cuprinde 106 ţări, potrivit globalfirepower.com. În acelaşi timp, România ocupă poziţia 57 în lume în funcţie de mărimea PIB-ului pe anul trecut.

Din dotarea Armatei române fac parte în prezent circa 1.100 de tancuri, 1.535 de vehicule blindate, 1.360 de lansatoare de rachete, 129 de avioane, 82 de elicoptere, 3 fregate şi 73.350 de cadre militare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO