Burse - Fonduri mutuale

Tensiunile dintre SUA şi China aruncă petrolul în aer: Preţul barilului de petrol a scăzut cu 5%, până la 34 de dolari

Tensiunile dintre SUA şi China aruncă petrolul în aer:...

Autor: Dorin Oancea

22.05.2020, 14:04 1283

Petrolul a scăzut vineri cu 5%, până la 34 de dolari pe baril, pe fondul tensiunilor în creştere dintre Statele Unite şi China, dar şi în urma temerilor legate de ritmul de recuperare a cererii în urma crizei coronavirusului.

China urmează să impună în Hong Kong o nouă legislaţie privind securitatea naţională, situaţie care a generat un avertisment din partea preşedintelui american Donald Trump. Beijingul nu a reuşit, de asemenea, să îşi stabilească o ţintă de creştere economică în acest an, din cauza efectelor pandemiei.

Petrolul Brent a scăzut 1,57 dolari, sau 4,4%, la 34,49 dolari pe baril, dar nivelul minim atins a fost 33,54 dolari.

Referinţa americană West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 1,88 dolari sau 5,5%, la 32,04 dolari.

„Investitorii se află din nou în faţa unui război al declaraţiilor între SUA şi China”, a declarat Stephen Brennock de la compania de brokeraj PVM. „Coronavirusul a anulat un deceniu de creştere a cererii globale de petrol, iar recuperarea va fi lentă.”

Petrolul a scăzut în 2020, Brent atingând nivelul minim din ultimii 21 de ani, sub 16 dolari, în aprilie, iar ţiţeiul americann a scăzut sub zero. Odată cu creşterea consumului de combustibil şi scăderile în livrări, preţul Brent s-a dublat şi era pe cale să încheie a patra săptămână de creştere.

Organizaţia ţărilor exportatoare de petrol şi aliaţi, cunoscută sub numele de OPEC +, îşi reduce oferta cu 9,7 milioane barili pe zi, începând cu 1 mai, pentru a sprijini piaţa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO