Burse - Fonduri mutuale

Tensiunile mari şi panica de pe piaţa financiară de la începutul crizei încep să iasă la iveală: românii au retras în martie şi aprilie 4,2 mld. lei, adică 1 mld. euro, din fondurile mutuale. Unde s-au dus banii?

Horia Gustă, preşedinte al AAF: Investitorii au scos din bani pentru că o parte au avut nevoie de ei, a doua parte de investitori şi-au retras banii pentru că au văzut marcări la piaţă ale fondurilor şi implicit rezultate negative, şi a treia direcţie este că la final de aprilie se constată un număr mai mare de investitori şi active ceva mai mari în fondurile de acţiuni.

Horia Gustă, preşedinte al AAF: Investitorii au scos din bani pentru că o parte au avut nevoie de ei, a doua parte de investitori şi-au retras banii pentru că au văzut marcări la piaţă ale fondurilor şi implicit rezultate negative, şi a treia direcţie este că la final de aprilie se constată un număr mai mare de investitori şi active ceva mai mari în fondurile de acţiuni.

Autor: Liviu Popescu, Tibi Oprea

16.06.2020, 00:08 8485

♦ În luna martie din anul 2020 s-au înregistrat cele mai mari retrageri din ultimii ani din industria fondurilor mutuale, respectiv 4,4 miliarde de lei ♦ Cel mai probabil românii au retras aceşti bani de teama coronacrizei care a prăbuşit pieţele de capital şi care a diminuat perspectivele de profitabilitate ale companiilor, inclusiv cele listate şi din portofoliul acestor fonduri mutuale ♦ „O parte din investitori, cei care au considerat fondurile ca instrumente de economisire, i-au luat efectiv acasă pentru că aveau nevoie de bani.“

Circa 4,2 miliarde de lei au retras investitorii din fondurile des­chise de investiţii din România de la începutul anului 2020, din care cea mai mare parte, respectiv 3,5 mld. lei, reprezintă retrageri din fondurile de obligaţiuni, acestea fiind cele mai mari ieşiri de bani din aceste instrumente de investiţii financiare din ultimii ani, arată datele agregate de ZF.

Cel mai probabil românii au retras aceşti bani de teama coronacrizei care a prăbuşit pieţele de capital şi care a diminuat perspec­tivele de profitabilitate ale companiilor, inclusiv cele listate şi din portofoliul acestor fonduri mutuale. Dar unde s-au dus cele 4,2 mld. lei retrase de la începutul anului 2020 şi până la final de aprilie?

„O parte din investitori, cei care au considerat fondurile ca instrumente de economisire, i-au luat efectiv acasă pentru că aveau nevoie de bani. Proporţiile nu le ştim. Ce am mai constatat din analizele pe care le-am făcut noi este că o parte din bani au intrat în fondurile de acţiuni, iar acest lucru mă bucură pentru că înseamnă că sunt in­vestitori care consideră că momentele când scade bursa sunt mo­mente de cumpărat“, spune Horia Gustă, CEO al Certinvest şi preşedinte al Asociaţiei Admi­nistra­torilor de Fonduri.

Cele mai mari retrageri au fost înregistrate în fondurile de obligaţiuni şi instrumente cu venit fix, respectiv de 3,5 miliarde de lei în primele patru luni ale anului 2020, în timp ce pe partea de fonduri de acţiuni intrările sunt de 41 de milioane lei, arată cele mai recente date ale AAF.

Instrumentele financiare din fondurile de obligaţiuni s-au marcat la piaţă, motiv pentru care în martie fondurile de piaţă monetară, în special cele de obligaţiuni au înregistrat scăderi, iar investitorii nu urmăreau să înregistreze scăderi. Probabil că unii nu au fost de acord cu această evoluţie şi de aceea şi-au răscumpărat banii“, spune Horia Gustă care adaugă că lucrurile la luna mai s-au mai aşezat, deja fiind vorba o creştere de circa 1,5% a activelor. Din retragerile de 4,2 miliarde de lei este probabil ca o parte să fi fost direcţionată şi în depozite bancare în contextul în care de exemplu de la începutul anului 2020 şi până la finele lunii aprilie soldul depozitelor populaţiei a urcat de la 222 de miliarde de lei la 237 de miliarde de lei, arată datele Băncii Naţionale. În cazul depozitelor overnight denominate în monedă naţională, soldul a urcat de la 59 de miliarde de lei la circa 65 de miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO