Burse - Fonduri mutuale

TeraPlast Bistriţa a decolat cu 71% în T3/2020 într-o bursă anemică şi în creştere cu doar 1,9%. Cum arată tabloul randamentelor şi pierderilor celor mai lichide 25 de acţiuni

TeraPlast Bistriţa a decolat cu 71% în T3/2020 într-o...

Autor: Liviu Popescu

21.10.2020, 18:45 749

♦ Pe fondul majorării de capital cu acţiuni gratuite, TeraPlast Bistriţa a fost performerul din rândul celor 25 de acţiuni din BET-BK în T3/2020, adică lunile iulie, august şi septembrie, cele care au cuprins atât reclasificarea pentru noul statut al bursei de la Bucureşti, cât şi promovarea efectivă ♦ La polul opus se poziţionează Sphera Group, cu o scădere de 13% în T3/2020.

Pe o bursă anemică şi în creştere cu doar 1,9% în T3/2020 prin prisma indicelui BET-BK, în pofida faptului că aceste trei luni – iulie, august şi septembrie au cuprins atât reclasi­ficarea pentru noul statut de piaţă emergentă secundară, cât şi promovarea efectivă, o acţiune a unei companii din domeniul construcţiilor a decolat cu 71%. Astfel, valoarea de piaţă a acestei companii a urcat de la 411 mil. lei la final de iunie 2020 la circa 700 mil. lei la final de septembrie 2020.

Pe fondul majorării de capital cu acţiuni gratuite, respectiv alocarea a 3 acţiuni gratuite la 10 acţiuni deţinute, operaţiune încheiată în luna august, TeraPlast Bistriţa (simbol bursier TRP) a fost cea mai performantă investiţie din rândul celor mai lichide 25 de acţiuni în T3/2020, arată datele agregate de ZF pe baza calculelor analiştilor de la Prime Transaction.  

De la începutul anului 2020 şi până la închiderea din 30 septembrie 2020, TeraPlast Bistriţa şi-a recompensat investitorii cu un randament de 85%, din care cea mai mare parte, adică 71%, a fost înregistrată în iulie, august şi septembrie.

Astfel, pe fondul rezultatelor financiare îmbunătăţite, al anunţului de vânzare a diviziei steel, dar şi ca urmare a promisiunii de alocare de noi dividende, TRP a avut un randament cu mult peste cel al indicelui BET-BK. La toate acestea a contat evident majorarea de capital cu acţiuni gratuite.

Antreprenorul Dorel Goia este acţionarul majoritar al TRP, cu un pachet de 46,83%, iar pe lista acţionarilor se regăsesc şi fonduri de pensii private Pilon II.

Pe locul doi în clasamentul celor mai performante acţiuni din BET-BK în T3/2020 se poziţionează Transelectrica (14,8%), ca urmare a rezultatelor financiare aferente S1/2020 şi pe fondul unui sector caracterizat ca fiind defensiv şi cu o expunere mai redusă la volatilitatea bursieră. Podiumul este completat de BRD Soc Gen, una dintre cele mai mari bănci din România, cu o apreciere de 12,5%.

Tabloul celor 25 de acţiuni din BET-BK

Din rândul celor 25 de acţiuni din structura indicelui BET-BK, precum blue chipuri ca Banca Transilvania, BRD, Romgaz, Nuclearelectrica, 10 au fost pe minus în al treilea trimestru din 2020, de la pierderi de 13,3% pentru Sphera Group (SFG) la 2,3% pentru SIF Moldova. La polul opus, 15 au fost pe creştere, de la 71% la TeraPlast Bistriţa la 2,6% pentru Alro Slatina, arată datele Prime Transaction.

La nouă luni din 2020, 14 acţiuni au înregistrat scăderi, dinamică ajustată şi cu dividendele plătite şi acolo unde cazul cu acţiunile gratuite acordate. De la începutul anului 2020 şi până la închiderea din 30 septembrie, indicele BET-BK a avut minus 10%. La nouă luni din 2020 cele mai performante acţiuni din BET-BK au fost TRP, TEL şi SNN, cele care ocupă podiumul şi celor mai performante acţiuni din BET, indicele de referinţă pentru bursa locală.

TeraPlast Bistriţa (simbol bursier TRP), Nuclearelectrica (SNN) şi Transelectrica (TEL) au fost cele mai performante acţiuni din prima ligă bursieră de la Bucureşti în primele nouă luni din 2020, cu randamente de 85%, 28%, respectiv 20%, potrivit calculelor societăţii de brokeraj Prime Transaction.

Pe lângă dinamica preţului acţiunilor, randamentele includ repartizările de dividende, iar în cazul TeraPlast majorarea de capital de la finele lunii august. Spre comparaţie indicele principal BET a scăzut cu 9,7% în primele nouă luni din 2020, iar cel al dividendelor, respectiv BET-TR are o scădere de 6%, arată calculele ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO