Burse - Fonduri mutuale

TeraPlast: Vrem să contribuim la refacerea Ucrainei. Mizăm pe o poziţionare geografică bună, care ne poate aduce un avantaj suplimentar

TeraPlast: Vrem să contribuim la refacerea Ucrainei....

Autor: Eduard Ivanovici

09.12.2022, 12:25 638

Producătorul de materiale de construcţii TeraPlast Bistriţa, listat la Bursa de Valori Bucureşti sub simbolul TRP, plănuieşte să contribuie la reconstrucţia Ucrainei odată cu încetarea conflictului declanşat de armata rusă.

Compania notează în acest faptul că fabrica pe care o deţine se află la circa 150 km. de graniţa cu Ucraina, reiese dintr-un document publicat la BVB, în care TeraPlast a răspuns mai multor întrebări primite din partea investitorilor.

„Strategia noastră de dezvoltare are o componentă regională solidă şi căutăm oportunităţi dincolo de graniţele României. Înainte de război nu am avut expunere pe Ucraina, prin urmare nu am resimţit un impact direct după declanşarea conflictului. Reconstrucţia  unei ţări după distrugerile războiului este o provocare majoră şi vrem sa contribuim la refacerea acestei tari, să fim parte a soluţiei. Dincolo de calitatea produselor noastre, de competitivitatea lor, mizăm şi pe o poziţionare geografica bună, care ne poate aduce un avantaj suplimentar (...) Ucraina este în atenţia noastră din perspectiva dezvoltării pe termen mediu a grupului şi analizăm modul în care ne putem implica”, scriu reprezentanţii TeraPlast.

Societatea a avut afaceri de 563 de milioane de lei în primele nouă luni ale anului, în creştere cu 25%, şi un profit de 16,4 milioane de lei, în scădere cu 62%. De la începutul anului, acţiunile TRP au pierdut 38,3%, pe tranzacţii de 210 milioane de lei.

Cu o capitalizare de 1,3 miliarde de lei, societatea este deţinută în proporţie de 46,8% de Dorel Goia şi 12% de Fondul de Pensii Administrat Privat NN/NN Pensii, conform datelor BVB.

 

Ce mai reiese din documentul prezent la Bursă:

 

„ Dorim să ştim dacă s-a semnat noul contract cu furnizorul de energie.

Contractul de furnizare de energie electrică expiră la data de 31.12.2022. În prezent, desfăşuram negocieri cu mai multi furnizori de energie electrică pentru încheierea unui nou contract de furnizare care să ne ofere predictibilitate a costurilor. Din păcate, mediul nu este predictibil.

Această incertitudine adaugă un nivel suplimentar de complexitate în negocierile pe care le avem. În paralel, extindem semnificativ centrala fotovoltaică proprie, care va reduce necesarul extern de energie electrică.  

 

Care sunt intenţiile companiei după renunţarea la proiectul imobiliar? Se va vinde terenul deţinut?

Decizia de stopare a acestui proiect a fost luată într-un punct destul de avansat, după obţinerea mai multor autorizaţii. Prin urmare, nu doar terenul reprezintă un activ de interes, ci întreg planul de dezvoltare, PUZ-ul aferent. Locaţia, terenul fostei fabrici TeraPlast, are un potenţial mare, este atractiv datorita poziţionării în oraşul Bistriţa.  Sunt mai multi dezvoltatori imobiliari interesaţi de acest proiect şi avem discuţii active cu ei pentru o eventuală preluare.

 

Ministrul Mediului a declarat că peste 88.000 de gospodarii vor fi conectate la sistemele de apă si canalizare prin programul Prima Conectare cu o investiţie de 168 mil euro, care este de fapt program din PNRR. TeraPlast beneficiază în urma acestor investiţii şi dacă da, în ce măsură credeţi că va impacta cifrele companiei în următorii ani?

PNRR reprezintă o oportunitate majoră de dezvoltare şi suntem bine poziţionaţi pentru a răspunde cererii. TeraPlast are un portofoliu complet de produse care permit dezvoltarea infrastructurii de apă şi canal pentru conectarea gospodăriilor: căminele de apometru echipate sau neechipate, cămine de vizitare sau inspecţie şi, evident, tubulatura aferentă.

Pentru a avea o imagine orientativă, ponderea materialelor într-o lucrare de branşament se poate ridica până la 15%-20%. Prin urmare, din bugetul de 168 de milioane de euro, 34 de milioane ar reprezentă materialele produse de TeraPlast şi alţi jucători, iar distribuţia este variabilă, în funcţie de cotele de piaţă şi dinamismul fiecărei companii.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO