Burse - Fonduri mutuale

Testul bursei pentru antreprenorii români. Un succes al listării MedLife, care ar putea fi evaluată la 200 mil. euro, va deschide poarta bursei şi pentru alte companii antreprenoriale româneşti

Mihai Marcu, preşedintele companiei: „Prin intermediul acestei oferte, investitorii vor avea acces la o oportunitate unică de a investi în liderul pieţei private de sănătate din România şi unul dintre cei mai mari furnizori de servicii medicale private din Europa Centrală şi de Est.“

Mihai Marcu, preşedintele companiei: „Prin intermediul acestei oferte, investitorii vor avea acces la o oportunitate unică de a investi în liderul pieţei private de sănătate din România şi unul dintre cei mai mari furnizori de servicii medicale private din Europa Centrală şi de Est.“

Autor: Dan Grigore Ivan

23.11.2016, 00:08 2090

MedLife, cel mai mare furni­zor de servicii private de sănă­ta­te, a anunţat ieri că doi dintre acţionarii săi, fon­dul V4C Eastern Euro­pe şi IFC, divizia de investiţii a Băncii Mon­diale, vor pune la vânzare pe bursa din Bu­cureşti 44% din acţiunile companiei.

Aceasta ar putea marca prima Ofertă Publică Iniţială (IPO) după opt ani.

Ultima încercare de listare pe seg­mentul principal al pieţei de capital locale a venit în 2013 din par­tea Adeplast, producător de adezivi, o altă companie privată, însă nu a fost încununată de succes. Eşecul listării s-a bazat pe interesul scăzut la acea vreme al investitorilor instituţio­nali, iar atunci s-a vorbit despre preţul prea mare al ofertei şi gradul de îndatorare drept prin­cipalii factori care au inhibat acea clasă de investitori.

„Succesul ofertei va depinde de preţ. Oricine face acest pas, este un pas bun pe care îl face. Le conferă şi un plus de notorietate indirectă. Un retailer, chiar de sănătate fiind, beneficiază de un marketing suplimentar. Cred că poţi să te adresezi nu numai abonaţilor tăi, ci poţi să îţi câştigi clienţi. Dacă eşti acţionar să ai drepturi suplimen­tare, servicii oferite de companie“, a spus Mihai Chişu, analist al pieţei de capital.

Această ofertă este preconizată a se fina­li­za până la sfârşitul acestui an, susţine MedLife. Brokerii sunt Raiffeisen şi Wood&Company.

Familia Marcu, fondatorii companiei, va deţine 51% din MedLife în continuare şi după desfăşurarea ofertei, în timp ce IFC va rămâne cu 5%, V4C urmând să iasă din acţionariat. În 2009, anul intrării V4C în acţionariatul MedLife, cifra de afaceri a companiei era de 25,9 milioane euro. 

Valoarea de piaţă a MedLife ar putea fi cu­prinsă între 170 mil. euro şi 210 mil. euro, ceea ce ar putea să o poziţioneze în top 20 cele mai mari com­panii de pe piaţa regle­men­tată a bursei. Compania ar putea intra şi în BET, iar lichiditatea suplimentară adusă pe piaţa de capital ar putea fi unul din factorii care să ducă bursa românească de la statutul de piaţă de capital periferică la cel de piaţă emergentă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO