Burse - Fonduri mutuale

Thomas Tilley, EFAMA: Deţinerile în fonduri de investiţii din Europa totalizează 13,1 trilioane de euro. Cele mai mari pieţe, Germania, Marea Britanie, Franţa, Olanda şi Italia

Thomas Tilley, EFAMA: Deţinerile în fonduri de...

Autor: Tibi Oprea

24.09.2020, 13:50 94

Thomas Tilley, Senior Economist al EFAMA, asociaţia europeană a administratorilor de fonduri, spune că în Europa deţinerile în fonduri mutuale totalizau 13,1 trilioane de euro la finele anului 2019, cele mai mari pieţe fiind Germania, Marea Britanie, Franţa, Olanda şi Italia.

“În Europa sunt în total 13,1 trilioane de euro deţineri în fonduri mutuale, date de la finaul anului 2019 din 25 de state europene. Dacă le comparăm cu localizarea lor din Europa, în jur de 17 trilioane de euro la finele anului 1990, cele 4 miliarde de euro care lipsesc sunt exact sunt fondurile UCITS şi AIF din afara Europei. Cele mai mari pieţe în Europa sunt Germania, (2.988 miliarde euro n.red.), Marea Britanie (1.971 miliarde euro), Franta (1.764 miliarde euro), Olanda (1.245 miliarde euro) şi Italia (1.101 miliarde euro). Spre comparaţie, în România avem doar 9 miliarde de euro la final de 2019. Poate o surpriză ar fi Olanda, însă asta se justifică prin dimensiunea pieţei fondurilor de pensii. Au un al doilea pilon foarte bine dezvoltat, aşadar aceste fonduri de pensii mari investesc foarte mult în fondurile de investitii”, a spus Thomas Tilley în cadrul celei de-a doua ediţii a Summitului Adrministratorilor de Fonduri.

Cine cumpără fondurile de investiţii? “În Europa sunt trei investitori majori, gospodăriile la nivel de 23%-24%, cei mai mari investitori sunt companiile de asigurări şi fondurile de pensii, majoritar situate în ţările vest-europene, apoi avem şi ceilalţi jucători financiari din sistemul fiannciar. Nu sunt bănci, ci companii de holding, burse de acţiuni, părţile centrale de compensare. În principal sunt fonduri care cumpără alte fonduri, este o tendinţă pe care o vedem des în ultimii ani.”

EFAMA reprezintă industria fondurilor mutuale în relaţia cu instituţiile europene. Din asociaţie fac parte 28 de membri, dintre care toate ţările europene, ţări non europene precum Norvegia, Elveţia sau Lichtenstein, dar 16 membri corporatişti internaţionali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO