Burse - Fonduri mutuale

​Tiberiu Moisa, director general adjunct al Băncii Transilvania: „Suişurile şi coborâşurile preţurilor acţiunilor într-o piaţă mică nu creează un apetit foarte mare investitorilor”

​Tiberiu Moisa, director general adjunct al Băncii...

Autor: Tibi Oprea

05.02.2019, 12:44 381

Tiberiu Moisa, director general adjunct al Băncii Transilvania, consideră că aprecierea de 11,11% pe care banca a înregistrat-o luni la bursă nu creează apetit pentru investitori, iar instituţia de credit este încă foarte departe de capitalizarea bursieră de la jumătatea lunii decembrie.

“Cu toată creşterea fenomenală de ieri, BT este încă foarte departe de capitalizarea bursieră de acum 4-5 săptămâni, nu ştiu cât ne va lua ca să ajungem din nou acolo. Asta pur şi simplu arată că suntem într-o piaţă de capital insuficient dezvoltată, în care acest fond de instabilitate, această volatilitate, creează un suspans pentru investitori. Nimeni nu e bucuros când sunt asemenea salturi, fie ele şi pozitive. Vrem creştere, dar şi predictibilitate. Aceste suişuri şi coborâşuri într-o piaţă mică nu creează un apetit foarte mare investitorilor”, spune Tiberiu Moisa, prezent în cadrul unei întâlniri cu presa organizată de fundaţia Romanian Business Leaders.

Acţiunile Băncii Transilvania s-au apreciat luni la bursă cu 11,11%, în contextul în care investitorii speră la „relaxarea“ taxei bancare după afirmaţiile în presa străină ale lui Darius Vâlcov, consilierul premierului Dăncilă, considerat arhitectul Ordonanţei 114. Potrivit declaraţiilor acestuia, guvernul intenţionează să discute cu Banca Centrală o posibilă redefinire a modalităţii de calcul a indicelui ROBOR sau chiar o eventuală eliminare a acestuia ca parte a unei soluţii de a evita taxarea sistemului bancar.

Tiberiu Moisa spune că taxa pe active este stabilită la o valoare foarte mare, care ajustează în mod semnificativ profiturile pe care le generează băncile. Accesul la finanţare este dependent de profit şi de capacitatea de dezvoltare a instituţiilor financiare, astfel că, “în momentul în care profitul este afectat, este afectată şi capacitatea de dezvoltare a companiilor şi, implicit, modul în care instituţiile financiare susţin economia şi societatea românească”.

În pofida avansului de luni, acţiunile băncii cu o capitalizare de 8,6 miliarde de lei rămân pe minus 10% de la începutul anului. Spre comparaţie, indicele principal BET a închis şedinţa de tranzacţionare de luni în creştere cu 3,75%, cel mai ridicat ritm de creştere din 2019. De la începutul anului, indicele bursei româneşti are minus 1,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO