Burse - Fonduri mutuale

Timpuri Noi, in faliment pentru o datorie de 80.000 euro

14.10.2008, 19:32 122

Tribunalul Municipiului Bucuresti a hotarat la sfarsitul saptamanii trecute inceperea procedurii falimentului in cazul producatorului de echipamente energetice Timpuri Noi Bucuresti (TIMP).

Procesul pentru insolventa companiei vine in contextul in care societatea detine un teren de 5,5 hectare situat in apropierea pietei Unirii din Capitala, care a fost reevaluat recent la 82,5 mil. euro si pe care compania l-a scos la vanzare cu peste 100 mil. euro.
Firma Expres 2 SRL, controlata de membrul PNG Bogdan Stoicescu si Triada Prod Impex, detinuta de Eugen Burada, au obtinut castig de cauza la inceputul acestei luni in procesul prin care cer falimentul Timpuri Noi.
"Am auzit si noi de acest lucru si asteptam comunicatul oficial pentru a ataca cu recurs. Insolventa este atunci cand cineva e in imposibilitatea de a face plati, ori noi numai saptamana trecuta am avut plati de 5,9 milioane de lei. Cele doua firme cer falimentul nostru pentru o datorie de 80.000 de euro, dar nu vrem sa le dam banii pentru ca n-au facturi. Metro a fost data in judecata pentru 50.000 de euro. Daca ma intrebati pe mine, noi suntem cazul numarul doi", spune Adrian Breazu, directorul general al Timpuri Noi.
Compania avea la finele anului trecut datorii restante in valoare de 17,7 mil. lei, care potrivit conducerii Timpuri Noi, au fost achitate integral din credite bancare.
Bogdan Stoicescu, reprezentantul Expres 2 SRL sustine ca sentinta ar putea fi definitiva si ca a fost desemnat deja un administrator care sa se ocupe de lichidarea firmei.
Timpuri Noi a scos anul trecut la vanzare terenul pe care este amplasata fabrica, insa niciuna dintre ofertele primite nu s-a concretizat.
"Am avut oferte si de 2.500 de euro pentru metrul patrat dar toate aceste firme cauta sa se finanteze la banci si pentru teren, nu numai pentru proiectul dezvoltat. Noi am parcelat terenul si il vom vinde si pe portiuni. Sub 2.000 de euro nu vindem oricum", spune directorul Breazu de la Timpuri Noi.
El a mai precizat ca in prezent se discuta posibilitatea ca Timpuri Noi sa vanda o parte din teren angajandu-se totodata sa vanda restul in viitor aceluiasi beneficiar.
Conducerea firmei spune ca spre deosebire de anii anteriori, unii clienti ai companiei, pusi in fata crizei internationale, isi iau masuri de precautie.
"Este pentru prima data anul acesta cand clientii straini nu ne-au mai comunicat date estimative pentru comenzile pe tot anul urmator ci doar pentru primele trei luni. Este un semnal si ne ingrijoreaza si pe noi. Probabil asteapta sa vada cum evolueaza lucrurile. Pe de alta parte, au scazut foarte mult cheltuielile cu materiile prime", a precizat Adrian Breazu.
Timpuri Noi si-a redus cu mai bine de jumatate numarul de angajati, dupa ce in urma unui program de restructurare, circa 230 de oameni au acceptat platile compensatorii si au plecat din companie.
"In uzina mai lucreaza in prezent circa 170 de oameni si nu mai sunt necesare alte restructurari. Ultimele trei luni am reusit sa trecem pe profit din exploatare, dar suntem in continuare pe pierdere din cauza dobanzilor bancare si platilor compensatorii. Am mutat deja o sectie in noua locatie si estimez ca dupa finalizarea procesului de relocare vom avea un profit din activitatea curenta de 1-2 mil. euro pe an", spune Adrian Breazu, directorul general al Timpuri Noi.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO