Burse - Fonduri mutuale

Tiparniţa BCE trezeşte bursa din amorţeală

Tiparniţa BCE trezeşte bursa din amorţeală

Autor: Roxana Pricop

23.01.2015, 00:03 782

Indicele bursier BET–FI, al ac­ţiu­nilor celor cinci SIF-uri şi Fondului Pro­prie­tatea, a reacţionat cel mai puternic la decizia Băncii Centrale Europene (BCE) de a începe din martie să pom­peze bani în pieţele financiare, ra­por­tând o creştere de până la 1,9% în şedinţa de joi.

Indicele BET, principala referinţă a bursei, a înregistrat un avans modest, de circa 0,5%. Rulajele cu acţiuni au fost de peste 9 milioane de euro, aproape duble faţă de şedinţa anterioară.

Din rândul acţiunilor lichide cele mai mari creşteri au fost înregistrate de titlurile SIF Mol­dova (plus 4,4%), urmate de ac­ţiunile Erste Bank (plus 3,7%).

BCE a luat ieri o decizie istorică, anunţând că va lansa în martie un pro­gram extins de achiziţii de active în zona euro în valoare lunară de 60 miliarde euro, până în septembrie 2016, care va include cumpărarea de obligaţiuni guver­namentale.

La fel cum parte din banii pompaţi de FED în pieţele financiare în ultimii ani au ajuns pe pieţele emergente din China, India şi Brazilia, în căutare de ran­damente ridicate şi gonite de dobân­zile mici de pe pieţele mature, la fel este de aşteptat să se întâmple şi cu programul extins de achiziţii de active în zona euro al BCE.

„Este un climat fertil bursei de la Bucureşti: dobânzile sunt scăzute, iar infuziile de capital pe care le va face BCE vor alimenta creşterea pieţelor de acţiuni din Europa, aşa cum s-a întâmplat în cazul relaxării monetare făcute de Rezerva Federală, banca centrală din SUA“, a spus Mihai Chişu, broker la Swiss Capital.

La ora 18.00, bursele europene erau în creştere: indicele bursei spaniole raportând cel mai mare avans, de 1,8%. Aurul a sărit ieri de cotaţia de 1.300 de dolari/uncie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO