Burse - Fonduri mutuale

Titlurile de stat au inceput sa se miste pe Bursa, la randamente de 12-13%

06.02.2009, 00:00 22

Ieri s-au transferat in piata obligatiuni de stat cu scadenta in 2010 in valoare de 2,8 mil. lei (circa 650.000 de euro), la un pret de 90,66% din valoarea nominala a acestora. Investitorii care au achizitionat titlurile beneficiaza de un randament anualizat de circa 12,35%, daca nu decid sa le vanda pana la scadenta, altfel randamentul putand varia in functie de pretul de vanzare din momentul respectiv.
Titlurile tranzactionate in ultima perioada fac parte dintr-o emisiune in valoare de 1,37 mld. lei cu scadenta in octombrie 2010. Cuponul anual al titlurilor respective este de 6%.
Titlurile de stat au intrat in vizorul investitorilor, dupa ce cresterea pretului a redus randamentele obligatiunilor BIRD, care au fost intens tranzactionate in ultimele trei luni. Acestea ajunsesera la un moment dat sa ofere randamente de peste 20%, pentru ca in prezent discountul la care se tranzactioneaza fata de valoarea nominala sa ofere posibilitatea detinatorilor acestora sa obtina castiguri anuale de circa 15%. Obligatiunile BIRD se apropie insa de maturitate, acestea urmand sa fie rascumparate in septembrie 2009.
Dupa declinul puternic inregistrat de actiunile de la Bursa, tot mai multi investitori au capatat o aversiune mai mare la risc, dublata in acelasi timp de o lipsa de lichiditati a unora dintre ei, fapt ce a favorizat tranzactiile cu instrumentele garantate de stat, precum titlurile de stat. Instrumentele cu venit fix au avantajul fata de altele plasamente, cum ar fi depozitele, ca garanteaza un anumit randament pe un termen mediu, existand in acelasi timp posibilitatea, cei drept mica in acest moment, de a le valorifica pe piata inainte de scadenta.
La incepul lunii august a anului trecut Bursa a listat 25 de emisiuni de titluri de stat, care ajung la maturitate in intervalul 2010-2015. Tranzactiile derulate cu aceste titluri pe Bursa au fost insa modeste anul trecut, insa ar putea creste anul acesta, in conditiile in care piata de actiuni nu da inca semne de revenire.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO