Burse - Fonduri mutuale

Toamna nu este cea mai bună perioadă pentru bursa de la Bucureşti

Toamna nu este cea mai bună perioadă pentru bursa de la...

Autor: Dan Grigore Ivan

11.09.2018, 00:07 1125

În trei din ultimii patru ani, indicele bursier BET, referinţa pieţei de la Bucureşti, a oferit investitorilor randamente în jurul lui 0% în perioada septembrie-decembrie.

Toamna lui 2017 a făcut notă discordantă, BET-ul înregistrând o scădere de 3,71%. În prezent, BET-ul are o creştere de 17,18% faţă de începutul anului, faţă de o medie europeană care înregistrează o scădere de 3,54%. Peste tot în lume, luna septembrie şi toamna în general sunt o perioadă cu fluctuaţii mari şi cu riscuri în creştere. Nici acum pieţele bursiere nu sunt mai liniştite, investitorii trezindu-se în fiecare dimineaţă cu spaima că vine criza. 

Pe piaţa de la Bucureşti lichiditatea este la pământ, brokerii şomând cea mai mare parte a zilelor. Deşi acţiunile româneşti aduc aproape cele mai mari dividende din lume, nu sunt prea mulţi investitori care vor să îşi pună banii în piaţă. Ameninţarea „naţionalizării“ Pilonului II de pensii, poate cei mai mari investitori de la bursă, este extrem de prezentă şi nimeni nu vrea să parieze împotriva pieţei. Din acest motiv, volumul de tranzacţionare este extrem de redus şi pe zi ce trece bursa de la Bucureşti iese de pe lista investiţiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO