Finanţe personale

Toamna nu este cea mai bună perioadă pentru bursa de la Bucureşti

11 sep 2018 Autor: Dan Grigore Ivan

În trei din ultimii patru ani, indicele bursier BET, referinţa pieţei de la Bucureşti, a oferit investitorilor randamente în jurul lui 0% în perioada septembrie-decembrie.

Toamna lui 2017 a făcut notă discordantă, BET-ul înregistrând o scădere de 3,71%. În prezent, BET-ul are o creştere de 17,18% faţă de începutul anului, faţă de o medie europeană care înregistrează o scădere de 3,54%. Peste tot în lume, luna septembrie şi toamna în general sunt o perioadă cu fluctuaţii mari şi cu riscuri în creştere. Nici acum pieţele bursiere nu sunt mai liniştite, investitorii trezindu-se în fiecare dimineaţă cu spaima că vine criza. 

Pe piaţa de la Bucureşti lichiditatea este la pământ, brokerii şomând cea mai mare parte a zilelor. Deşi acţiunile româneşti aduc aproape cele mai mari dividende din lume, nu sunt prea mulţi investitori care vor să îşi pună banii în piaţă. Ameninţarea „naţionalizării“ Pilonului II de pensii, poate cei mai mari investitori de la bursă, este extrem de prezentă şi nimeni nu vrea să parieze împotriva pieţei. Din acest motiv, volumul de tranzacţionare este extrem de redus şi pe zi ce trece bursa de la Bucureşti iese de pe lista investiţiilor.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.09.2018

 
Cuvinte cheie:
bursa
, BVB
, bet
, investitori
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide