Burse - Fonduri mutuale

Tona de poluare se vinde la Sibex cu 53 de lei

24.01.2010, 23:07 24


  • Firma de brokeraj Intercapital Invest a intermediat, vineri,primele contracte futures cu activ suport pe certificatele deemisii de dioxid de carbon, instrumente care au fost lansate indecembrie la Bursa din Sibiu (Sibex). Societatea de brokeraj aincheiat 10 contracte futures, care includ cumulat 1.000 decertificate, platind 53,04 lei (aproape 13 euro) pentru fiecarecertificat.
  • Un certificat de emisii de gaze cu efect de sera conferadreptul de a emite o tona de dioxid de carbon echivalent intr-operioada definita. Un contract futures va include 100 certificate,adica 100 de tone de dioxid. Sibex percepe un comision de 0,6 leipentru fiecare contract.
  • Pentru lansarea tranzactiilor cu certificate de emisie adioxidului de carbon, Bursa de la Sibiu a conectat sistemul CaseiRomane de Compensatie la sistemul Agentiei Nationale pentruProtectia Mediului. Pentru perioada 2008 - 2012, plafonul europeaneste 2,08 miliarde tone de emisii anual. Din aceasta valoare,plafonul Romaniei este de 75,9 milioane de tone anual, adica3,6%.
  • La nivel european, cele mai mari burse pentru tranzactionareaacestor certificate sunt Bluenext, European Climate Exchange siIntercontinental Exchange.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO