Burse - Fonduri mutuale

Top 10 acţiuni de vară: ce companii o duc mai bine pe caniculă?

14.06.2010, 19:04 216

Vara aceasta se anunţă a fi una dintre cele mai călduroase dinultimii zeci de ani, potrivit cercetătorilor, şi deşi acest lucru afăcut ca mulţi investitori să-şi piardă interesul faţă de Bursă şisă plece mai repede în vacanţă, trebuie avut în vedere că multecompanii listate beneficiază de pe urma temperaturilorridicate.

Câstigurile producatorilor de bere, de ape minerale si altebauturi racoritoare, precum si unitatile turistice de pe litoralulMarii Negre sunt decise de numai câteva luni de pe perioadaverii.

Cei interesati sa profite de vremea favorabila care se anunta înaceasta vara pentru activitatile turistice au la îndemâna companiide pe Bursa precum THR Marea Neagra (EFO), care dispune denumeroase hoteluri si vile în zona litoralului românesc, saucompania de turism balnear Turism Felix (TUFE), care detinehoteluri în statiunea balneoclimaterica Baile Felix.

Alte companii listate cu activitate sezoniera pe perioada veriisunt Neptun Olimp (NEOL) din statiunea Neptun si Hercules BaileHerculane (ERCA), care detine hoteluri în statiunea cu acelasinume.

De asemenea, investitorii mai au la dispozitie actiunileproducatorilor de bere Bermas Suceava (BRM) si Martens Galati(MABE), ultimele având o lichiditate destul de redusa fiind cotatepe piata RASDAQ. Din sectorul producatorilor de apa minerala facparte Lipomin Lipova (LIPO), Perla Covasnei (PELA) si Minexfor Deva(MINX), ale caror vânzari cresc semnificativ în sezonulcalduros.

Potrivit analistilor, firmele mai mici care sunt listate peBursa în acest domeniu pot fi oarecum avantajate de situatiaeconomica dificila din aceasta perioada.

"Produsele si serviciile oferite de companiile listate la Bursadin astfel de sectoare pot avea un avantaj în aceasta perioada prinprisma preturilor practicate mai mici comparativ cu cele careprezinta branduri cu rezonanta. Poate exista astfel o tendinta maimare a consumatorilor de a se orienta catre branduri mai putinputernice, dar mai atractive din punct de vedere al preturilor,fenomenul fiind specific unei perioade de saracire a populatiei sicrestere a prudentei vizavi de folosirea resurselor financiare",spune Andreea Gheorghe, seful departamentului de analiza din cadrulIntercapital Invest.

Ea este de parere ca firmele cu activitate sezoniera de vara auun grad mai ridicat de surpriza în ceea ce priveste rezultateleraportate, având în vedere si dimensiunea redusa a celor listate peBursa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO