Burse - Fonduri mutuale

Topul brokerilor de pe bursă: Fondul Proprietatea a salvat încă un an slab pentru firmele de brokeraj. GALERIE FOTO

Topul brokerilor de pe bursă: Fondul Proprietatea a salvat încă un an slab pentru firmele de brokeraj. GALERIE FOTO

Topul brokerilor de pe bursă: Fondul Proprietatea a salvat încă un an slab pentru firmele de brokeraj. GALERIE FOTO

Autor: Andrei Chirileasa

02.12.2011, 00:08 2020

Swiss Capital, UniCredit CA IB Securities, Raiffeisen Capital & Investment, ING şi cehii de la Wood au luat jumătate din tranzacţiile de pe bursă în primele 11 luni ale acestui an, împărţindu-şi cea mai mare parte a tranzacţiilor derulate pe Fondul Proprietatea.

Listarea FP a fost o mană cerească pentru marile firme de brokeraj de pe piaţă, care au avut o acţiune nouă pe care să o vândă marilor fonduri de investiţii străine, după ani de zile în care s-au chinuit să plaseze aceleaşi SIF-uri, Petrom şi BRD. FP a pus din nou bursa de la Bucureşti pe ecranele marilor investitori străini, care au avut ocazia să cumpere cele mai valoroase active din România (pachete de 20% din Petrom şi Hidroelectrica, 15% din Romgaz) la preţuri de chilipir. Astfel, dacă pentru foştii proprietari care au primit acţiuni FP ca despăgubire, listarea a fost un eşec din cauza scăderii preţului acţiunilor, pentru marii investitori străini şi brokerii acestora a fost o mare oportunitate.

În primele 11 luni ale anului valoarea tranzacţiilor cu acţiunile FP s-a ridicat la peste 4,8 mld. lei (1,13 mld. euro), adică mai mult de jumătate din tranzacţiile totale cu acţiuni de pe bursă. Fondurile străine au ajuns la sfârşitul lunii octombrie să deţină peste 40% din acţiunile FP.

Swiss Capital a intermediat cele mai mari tranzacţii pe FP, adjudecându-şi un sfert din tranzacţiile totale de pe bursă, o cotă pe care nicio firmă de brokeraj nu a reuşit s-o mai atingă în ultimii zece ani. Brokerii de la Swiss, conduşi de Bogdan Juravle, s-au implicat în tranzacţii cu ti­tluri FP încă dinainte de listarea fondului la bursă, când acestea se tranzacţionau pe piaţa gri, şi au reuşit să atragă numeroşi clienţi care şi-au vândut după listare acţiunile către fonduri străine. La fel au făcut şi cehii de la Wood sau austriecii de la UniCredit, care au listat certificate structurate (warrant-uri) pe acţiunile FP la Viena.

Raiffeisen şi ING au reuşit să câştige prin implicarea în listarea FP, cele două firme de brokeraj mergând alături de Franklin Templeton, administratorul FP, să promoveze fondul investitorilor de la Londra, Frankfurt şi din alte centre financiare importante.

Pentru brokerii de retail, însă, anul 2011 a fost slab din cauză că scăderea preţurilor acţiunilor şi turbulenţele de pe pieţele internaţionale au îndepărtat micii investitori de pe bursă. La exodul micilor investitori a contribuit şi obligativitatea raportărilor trimestriale către fisc a profiturilor realizate din tranzacţiile bursiere. Plata trimestrială a impozitului pe tranzacţiile bursiere a intrat în vigoare la mijlocul anului trecut şi i-a descurajat pe mulţi să mai investească pe bursă. Astfel, numărul conturilor de cumpărare ale persoanelor fizice a scăzut sub 2.600 în octombrie de la peste 7.000 în prima jumătate a lui 2010.

Primii 10 brokeri fac 66%. Piaţa de brokeraj după primele 11 luni aşe anului (cotele de piaţă din tranzacţiile cu acţiuni de pe BVB şi RASDAQ)

Drept rezultat, tranzacţiile cu acţiuni pe bursă, altele decât FP, au scăzut în primele 11 luni la 4,52 mld. lei de la 5,27 mld. lei în aceeaşi perioadă a lui 2010. Rulajul este chiar mai mic decât în primele 11 luni ale lui 2009 (4,56 miliarde de lei). Astfel, firmele de brokeraj care se bazează mai ales pe investitori locali, cum sunt Intercapital, Tradeville sau IFB Finwest, au ieşit din top 10.

Piaţa s-a mai dezmorţit în noiembrie, când intrarea pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor a proiectului de ridicare a pragului la SIF-uri a reaprins speculaţiile pe acţiunile celor cinci societăţi de investiţii şi a scos din amorţeală investitorii.

Brokerajul, un business neprofitabil

Tranzacţiile cu acţiuni intermediate de brokeri în primele 11 luni din 2011 se ridică la circa 4,7 mld. euro (de două ori valoarea tranzacţiilor de pe bursă, deoarece la orice tranzacţie se consideră un intermediar pentru cumpărător şi unul pentru vânzător).

Aceste tranzacţii au generat comisioane de cel mult 14 mil. euro pentru firmele de brokeraj, luând în calcul un comision mediu de 0,3%. Comisionul mediu a scăzut puternic în 2011, deoarece cele mai mari tranzacţii au fost realizate de investitori instituţionali, care negociază la sânge tarifele.

Din această sumă, aproape 6 mil. euro au ajuns la BVB, Depozitarul Central şi la CNVM, iar firmele de brokeraj au mai rămas cu mai puţin de 9 mil. euro ca să-şi acopere costurile de funcţionare. În aceste condiţii, brokerajul rămâne şi în acest an o activitate puţin profitabilă din care doar câteva firme de brokeraj câştigă.



Bogdan Juravle, directorul general al Swiss Capital

Swiss Capital şi-a consolidat prima poziţie în topul brokerilor în acest an, fiind singura firmă de brokeraj care a intermediat tranzacţii cu acţiuni de peste un miliard de euro, adică aproape un sfert din piaţă. O mare parte din rulajul Swiss Capital a fost generat de Fondul Proprietatea (FP), majoritatea fondurilor de investiţii străine care au cumpărat acţiuni la fond de la listare tranzacţionând prin intermediul brokerilor conduşi de Bogdan Juravle. Swiss a mai intermediat în februarie şi vânzarea unui pachet de 5% din acţiunile BRD deţinute de BERD către mai multe fonduri de investiţii, tranzacţia de 107 mil. euro fiind cea mai mare din acest an pe bursa de la Bucureşti. Firma de brokeraj a fost preluată în acest an de managerii români (Sorin Apostol şi Bogdan Juravle), care au cumpărat acţiunile deţinute de belgienii de la KBC. Juravle este unul dintre cei mai puternici brokeri de pe piaţa locală. El şi-a început cariera la ING, iar din 2007 a trecut la KBC. Pentru o scurtă perioadă a lucrat şi la Morgan Stanley. Din echipa Swiss mai fac parte Olimpiu Blăjuţ (director general adjunct) şi Alexandru Ioan (şeful diviziei de retail). Din noiembrie 2010, Swiss Capital a ocupat în fiecare lună primul loc în topul brokerilor.

Ioana Tănase, managing director al UniCredit CAIB Securities

UniCredit CA IB Securities a revenit în forţă în acest an, urcând pe locul al doilea în topul brokerilor încă de la începutul anului, tot datorită tranzacţiilor mari cu Fondul Proprietatea, atingând o cotă de piaţă de 9%. Ioana Tănase a preluat conducerea firmei de brokeraj a grupului UniCredit în luna septembrie, după plecarea lui Liviu Giugiumica în luna mai. Ea a condus anterior firma de brokeraj EFG Eurobank Securities. Din echipa CAIB mai fac parte Şerban Marin, director de tranzacţionare, şi Nicoleta Bănică, şefa departamentului de vânzări, care a venit la sfârşitul lui 2010 de la Swiss Capital.

Dana Mirela Ionescu, director general al Raiffeisen Capital & Investment

Raiffeisen Capital & Investment (RCI) a urcat în top 3 după primele 11 luni ale anului, cu tranzacţii de 265 mil. euro. Raiffeisen a fost liderul consorţiului care a intermediat listarea Fondului Proprietatea la BVB, iar printre clienţii firmei se numără unul dintre marii cumpărători de acţiuni FP. Dana Ionescu conduce Raiffeisen Capital & Investment din mai 2005, după ce a lucrat anterior ca analist la Goldman Sachs în New York. Departamentul de tranzacţionare al RCI este condus de Emilian Dobran, secondat de Florin Cazan, unul dintre traderii cu experienţă de pe piaţa locală.

Florin Ilie, directorul departamentului de pieţe de capital al ING Bank

ING se menţine în topul celor mai mari patru firme de brokeraj de pe bursă, după ce a intermediat în primele 11 luni tranzacţii cu acţiuni de 265 mil. euro. ING a fost mereu unul dintre brokerii de top de pe piaţa locală, lucrând în special cu fonduri de investiţii străine. La începutul anului ING a fost implicată alături de Raiffeisen în listarea FP. Florin Ilie conduce departamentul de pieţe de capital al ING din 2004. Departamentul de vânzări şi trading al ING este condus de Mihai Lazăr, care a înlocuit-o pe Ioana Pop, care a fost recrutată de firma cehă de brokeraj Wood pentru biroul de la Londra.

Grigore Chiş, directorul general al Broker Cluj

Broker Cluj, singura firmă de intermediere listată la bursă, şi-a redobândit anul acesta statutul de cel mai mare broker al investitorilor locali, realizând tranzacţii de aproape 170 mil. euro. Broker este unul dintre cei mai mari intermediari pe segmentul de retail (persoane fizice), dar are printre clienţi şi investitori instituţionali locali, precum SIF-urile. SIF Muntenia este cel mai mare acţionar al Broker şi împreună cu SIF Moldova a preluat recent controlul companiei. Grigore Chiş a fost adus la cârma Broker la jumătatea lui 2009 şi a reuşit să restructureze compania după o perioadă dificilă.

Valerian Ionescu, directorul de tranzacţionare acţiuni al BCR

BCR a urcat în acest an în Top10 intermediari pe bursă, cu tranzacţii cu acţiuni de peste 180 mil. euro în primele 11 luni. BCR este market maker pe acţiunile băncii austriece Erste Bank (acţionarul majoritar al BCR), care au fost în ultimele luni printre cele mai tranzacţionate acţiuni de pe bursa locală. Departamentul de tranzacţionare al BCR este condus din 2007 de Valerian Ionescu, care anterior a condus tradingul la UniCredit CAIB Securities. BCR este lider pe piaţa tranzacţiilor cu produse structurate, unde a realizat în noiembrie tranzacţii de peste 23 mil. euro, duble faţă de tranzacţiile cu acţiuni din aceeaşi lună.

Andrea Ferancova, head of equity al Wood & Company

Firma cehă Wood & Company a intrat pe piaţa românească încă din 2007, însă a reuşit să se impună ca unul dintre cei mai mari brokeri de pe piaţă abia în acest an, după listarea Fondului Proprietatea. În primele 11 luni cehii au derulat tranzacţii de peste 250 mil. euro. Wood s-a implicat în tranzacţii cu FP încă dinainte de listarea acestuia la bursă, cumpărând acţiuni de pe piaţa gri şi listând primele certificate structurate (warrant-uri) pe acţiunile FP pe bursa din Viena, prin care a reuşit să atragă mai multe fonduri de investiţii străine în acţionariatul fondului. Pe la Wood a trecut şi Valentin Ionescu, fostul director general al BVB.

Daniel Pocorea, directorul departamentului de pieţe de capital al BRD

BRD-SocGen a fost implicată la începutul anului în listarea Fondului Proprietatea (FP), alături de Raiffeisen şi ING, iar în primele 11 luni a intermediat tranzacţii în valoare de 143 mil. euro, ocupând locul 10 în topul tranzacţiilor cu acţiuni de pe bursă. BRD este în schimb cel mai mare intermediar pe piaţa titlurilor de stat listate la bursă, unde a avut anul acesta tranzacţii de circa 90 mil. euro. Daniel Pocorea conduce departamentul de pieţe de capital al BRD din 2006, după plecarea lui Liviu Giugiumica. El are o experienţă de peste 15 ani pe piaţa de capital.

Rareş Nilaş, directorul general al BT Securities

BT Securities a pierdut în acest an teren pe bursă, după ce în ultimii doi ani s-a clasat pe podium. În primele nouă luni divizia de brokeraj a Băncii Transilvania a rulat circa 162 mil. euro. BT Securities a pierdut startul în tranzacţiile cu Fondul Proprietatea, deoarece nu s-a implicat în tranzacţiile de pe piaţa gri înainte de listare, cum au făcut alţi brokeri din top. Un alt eşec a fost oferta Petrom, unde BT a făcut parte din consorţiul de intermediere alături de ruşii de la Renaissance, EFG şi Romcapital. Principalii concurenţi ai BT Securities sunt Broker şi Carpatica. Firma este condusă din 2002 de Rareş Nilaş.

Marius Trif, directorul general al Carpatica Invest

Carpatica Invest, firma de brokeraj a Băncii Carpatica, reuşeşte să se menţină an de an în topul celor mai mari zece brokeri de pe bursă. În primele 11 luni ale anului Carpatica a intermediat tranzacţii cu acţiuni de 167 mil. euro, iar în noiembrie a urcat pe locul 3 cu tranzacţii de peste 26 mil. euro, în condiţiile în care a revenit interesul investitorilor români pentru acţiunile SIF-urilor. Carpatica a intermediat luna trecută şi tranzacţii cu 40% din Concefa Sibiu. Marius Trif este la conducerea Carpatica Invest din anul 2000. Directorul general adjunct al Carpatica Invest este Marius Velţan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO