Burse - Fonduri mutuale

Topul „cash cows“ al statului: Romgaz rămâne cel mai bun plătitor de dividende, dar Hidroelectrica scoate Petrom de pe locul doi

Topul „cash cows“ al statului: Romgaz rămâne cel...

Autor: Radu Bostan

07.05.2015, 08:30 1825

Cash cows = vaci de muls. Lunile de vară şi începutul toamnei vor încinge nu numai atmosfera, ci şi bugetul de stat, când cele trei ministere „jucătoare“ pe Bursa de la Bucureşti vor începe să încaseze dividende de peste 2 miliarde de lei de la companiile listate şi de la una... aproape listată.

Companiile cu capital majoritar de stat sunt obligate prin lege să aloce pentru dividende cel puţin 50% din profitul net rămas după constituirea rezervelor minime legale, de 5% din câştig. Politica este în vigoare de mai mulţi ani şi are menirea de a mai stoarce câteva lichidităţi din economie şi a acoperi măcar parţial deficitul bugetului de stat.

Dar odată cu recentele listări pe bursă ale unor mari companii energetice, de apetitul statului pentru dividende au început să profite şi noii investitori, care pot miza an de an pe un acţionar majoritar puternic care să bată cu pumnul în masă şi să ceară în AGA dividende consistente.

În practică, companiilor li se impune să plătească mai mult de 50%, iar propunerile sunt adoptate fără opoziţie din partea acţionarilor minoritari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO