• Leu / EUR4.9477
  • Leu / GBP5.8325
  • Leu / USD4.6725
Burse - Fonduri mutuale

Topul câştigurilor de pe Bursă la cinci luni: Oltchim a înmulţit de şase ori banii investitorilor

Topul câştigurilor de pe Bursă la cinci luni: Oltchim a înmulţit de şase ori banii investitorilor

Topul câştigurilor de pe Bursă la cinci luni: Oltchim a înmulţit de şase ori banii investitorilor

Autor: Andrei Chirileasa

02.06.2011, 23:59 2403

Acţiunile combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), ceamai mare companie industrială aflată în portofoliul statului, cares-a confruntat cu mari probleme în ultimii ani, au fost de departecel mai profitabil plasament de pe Bursă în primele cinci luni aleanului, înregistrând o creştere de 466% faţă de preţul la care setranzacţionau la finele lui 2010.

Nimic nu ar fi anunţat aceas­tă evoluţie la începutul anului,când Oltchim raporta rezultatele preliminare pe 2010: pierderi depeste 200 mil. lei şi afaceri de 1,3 mld. lei, în creştere faţă de2009, dar mult sub nivelul bugetat. Cu datorii de 2,3 mld. lei şicapitaluri proprii negative, Oltchim era departe de a fi o acţiuneatractivă, care să ofere perspective de creştere pentruinvestitori.

Topul câştigurilor depe Bursă la cinci luni: Oltchim a înmulţit de şase ori baniiinvestitorilor

Situaţia s-a schimbat însă la mijlocul lunii februarie, cândacţiunile Oltchim au început să mişte pe Bursă pe fondul unortranzacţii mai mari. Explozia s-a produs la începutul luniiaprilie, când SIF Oltenia şi-a vândut pachetul de 6,5% din acţiuni,iar în acţionariatul Oltchim a apă­rut un investitor nou, CarlsonVen­tures, un fond de inves­tiţii specializat pe active cuprobleme. Britanicii au anunţat că deţin circa 12% din companieprin intermediul unei firme înregistrate în Cipru, NachbarServices.

Aînceput apoi nebunia. Mai întâi compania a raportat dublareaafacerilor în primul trimestru, la 464 mil. lei (110 mil. euro), şipierderi de 20 de ori mai mici. Apoi, au apărut informaţii căGuvernul s-a angajat în faţa FMI să demareze privatizarea Oltchimpână la finele anului. Se vorbea chiar că în caz contrar Oltchim arputea fi lichidată.

Nemţii de la PCC, care se luptă de trei ani cu conducereaOltchim, au intrat dintr-o dată la cumpărare, luând din piaţă circa4% din acţiuni în ultima lună şi majorându-şi participaţia astfella 16%. Tranzacţiile zilnice au sărit de la câteva zeci de mii delei la milioane de lei, iar preţul acţiunilor a urcat de la 0,41 delei la începutul lunii mai la 1,15 lei/acţiune.

Brokerii pun această creştere pe seama speculatorilor,încurajaţi să intre în piaţă de achiziţiile PCC. În general,creşterile speculative de asemenea amploare sunt urmate de corecţiiputernice. Ieri acţiunile Oltchim au mai crescut cu 15%,apropiindu-se de maximul istoric. Capitalizarea companiei a urcatastfel la 110 mil. euro, faţă de 16 mil. euro la începutulanului.

Creşteri puternice au înregistrat şi acţiunile producătorului deîngră­şă­min­te chimice Azo­mureş Târgu Mureş (AZO), care au adusinvestitorilor un câştig de 70%. În cazul Azomureş, evoluţia a fostsusţinută de profitul record raportat în 2010 (153 mil. lei laafaceri de 1,2 mld. lei). Şi pe primul trimestru al acestui anAzomureş a raportat rezultate în creştere.

Producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR) şi cel de componenteauto Compa Sibiu (CMP) sunt alte două companii care au raportatcreşteri semnificative ale rezultatelor financiare în 2010 şi înprimul trimestru din 2011. Cele două companii, care livreazăpreponderent la export, au beneficiat de ieşirea mai rapidă dincriză a economiilor occidentale. Acţiunile celor două companii auadus câştiguri de circa 40%.

Majoritateaacţiunilor lichide au adus câştiguriinvestitorilor

Randamente semnificative au oferit şi acţiunile companiilor careau distribuit dividende mari în acest an, cum sunt VAE ApcaromBuzău (APC) şi Zentiva Bucureşti (SCD).

Ambele companii au distribuit acţionarilor atât profiturile din2010, cât şi o parte din rezervele constituite din profiturileanilor precedenţi. Astfel, valoarea dividendului brut a urcat lacirca 30% din preţul acţiunilor de la începutul anului. Adăugând laasta o creştere a preţului acţiunilor de 20%, în cazul Apcarom,rezultă un câştig total de peste 50%.

Dintre acţiunile lichide, SIF Muntenia (SIF4) şi OMV Petrom(SNP) au oferit cele mai mari randamente la cinci luni, de circa26%, urmate de SIF Moldova (SIF2), cu 22%, şi SIF Oltenia (SIF5),cu 20%. BRD şi Banca Transilvania (TLV) au adus câştiguri de16-17%, incluzând dividendele sau acţiunile gratuite distribuite.Marea dezamăgire a fost Fondul Proprietatea (FP), listat la 25ianuarie, ale cărui titluri au pierdut peste 20% faţă de preţul deînchidere din prima zi de tranzacţionare.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9477
Diferență: 0,0061
Ieri: 4.9474
Azi: 4.6725
Diferență: -0,8825
Ieri: 4.7141
Azi: 5.8325
Diferență: -0,1353
Ieri: 5.8404
Azi: 4.8048
Diferență: -0,4599
Ieri: 4.8270