Burse - Fonduri mutuale

Topul celor mai "ieftine" acţiuni de pe bursa de la Bucureşti

Topul celor mai "ieftine" acţiuni de pe bursa de la...

Autor: Andrei Chirileasa

01.01.2014, 16:04 4094

Cum stabileşti dacă o acţiune este ieftină sau nu, dacă merită sau nu să investeşti în ea? Cel mai simplu raportând preţul de pe bursă la rezultatele financiare raportate de companie.

Cel mai simplu indicator de evaluare este P/E sau PER (price to earnings ratio), care se calculează raportând preţul de pe bursă al acţiunilor unei companii la profitul net pe acţiune (earnings per share – EPS). PER-ul se poate calcula în mai multe moduri: pe baza profitului net din ultimul an financiar, pe baza profitului net din ultimele patru trimestre (caz în care se numeşte PER Trailing) sau pe baza profitului net estimat pentru anul în curs (sau pentru anii următori).

Simplificat, PER-ul reprezintă numărul de ani în care un investitor îşi recuperează investiţia în acţiunile companiei din profiturile raportate de aceasta. Astfel, un PER de 5, de exemplu, înseamnă 100 de lei investiţi în companie aceasta va genera profituri de 100 de lei în termen de cinci ani. Asta nu înseamnă neapărat că investitorul va încasa dividende de 100 de lei în cinci ani.

Cu cât indicatorul PER este mai mic, cu atât o acţiune poate fi considerată mai atractivă sau subevaluată, dar pentru a lua o decizie de investiţie corectă investitorul trebuie să analizeze şi rezultatele financiare şi alte aspecte legate de activitatea companiei şi de evoluţia acţiunilor pe bursă.

Privite strict doar prin prisma PER, cele mai "ieftine" acţiuni de pe bursa de la Bucureşti sunt în prezent cele ale producătorului de componente auto Uamt Oradea (UAM), cu un PER de 3,9, urmate de titlurile companiei de servicii petroliere Rompetrol Well Services (PTR) şi de cele ale producătorului de aspiratoare Electroargeş (ELGS), cu PER-uri de 4,4.

Aceste companii au înregistrat creşteri substanţiale ale profiturilor în ultimii ani, care nu s-au transpus şi în creşteri ale acţiunilor pe bursă. De exemplu, Uamt Oradea şi-a majorat profitul net de patru ori în primele nouă luni ale anului, în timp ce acţiunile au crescut cu 100% de la începutul anului. Totuşi, lichiditatea scăzută a acţiunilor face ca acestea să fie un pariu riscant, deoarece investitorii care le cumpără riscă să nu mai găsească cui să le vândă pe viitor.

Dintre companiile mari şi lichide OMV Petrom (SNP) este de departe cea mai atractivă, cu un PER de 5,5. Petrom are o capitalizare de 5,8 mld. euro, în condiţiile în care profitul net în ultimele patru trimestre a depăşit 1,05 mld. euro. Profiturile Petrom au crescut puternic în ultimii ani, dar evoluţia acţiunilor a fost frânată de alţi factori, precum scoaterea la vânzare a unor pachete de acţiuni de către BERD şi Fondul Proprietatea, care s-au vândut cu discount, adică sub preţul de pe bursă. Şi pe viitor, analiştii prevăd la Petrom noi vânzări de acţiuni din partea FP şi a statului, iar un alt factor de risc este renegocierea redevenţelor pe care compania le plăteşte statului pentru extragerea ţiţeiului din România. Creşterea redevenţelor din 2015 ar însemna şi profituri mai mici pentru companie.

Indicatorul PER se bazează pe rezultatele trecute ale companiei, dar investitorii încearcă să anticipeze rezultatele viitoare, astfel că e foarte importantă şi analiza tendinţelor sectoriale şi a deciziilor politice care pot influenţa aceste rezultate.

Transelectrica (TEL), Nuclearelectrica (SNN) şi Transgaz (TGN) sunt alte acţiuni evaluate atractiv în acest moment, cu PER-uri sub 10.