Burse - Fonduri mutuale

Topul celor mai mari salarii cunoscute ale directorilor companiilor de pe bursă

Multinaţionalele cotate pe bursă îşi ţin secrete salariile directorilor. Cele mai mari salarii cunoscute ale executivilor companiilor de pe bursă

Autor: Andrei Chirileasa

24.04.2012, 11:09 4833

Dumitru Bănuţ, preşedintele şi directorul general al producătorului de tehnologie aerospaţială Aeroteh Bucureşti (AER), este unul dintre cel mai bine plătiţi manageri de companii de pe bursă, cu un salariu lunar brut de 92.000 de lei (21.000 de euro), adică circa 72.000 de lei net (16.500 de euro), conform datelor publice disponibile pe bursă.

Cele mai mari companii listate, Petrom, BRD, Banca Transilvania, Alro sau SIF-urile, nu au publicat niciodată salariile directorilor, deoarece pe piaţa locală nu există această obligativitate.

Bănuţ primeşte un salariu brut de 42.000 de lei pe lună în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi un salariu maxim de 50.000 de lei brut/lună în calitate de director general, conform hotărârilor adunării generale a acţionarilor (AGA). Astfel, venitul anual brut al lui Bănuţ se ridică la 1,1 mil. lei (252.000 de euro). El este şi acţionar majoritar al companiei, care a avut anul trecut un profit net de 8,7 mil. lei (2,05 mil. euro), la afaceri de aproape 10 mil. euro. Bănuţ va încasa şi dividende de circa 4,2 mil. lei (aproape 1 mil. euro) din profitul pe anul trecut.

Gelu Manea, preşedintele şi directorul general al complexului comercial Bucur Obor Bucureşti (BUCU), se numără şi el printre cel mai bine remuneraţ i executivi de companii listate, cu un salariu net lunar de 15.000 de euro (180.000 de euro pe an), conform unei hotărâri recente a AGA. El deţine şi o participaţie de 16% din companie, care a avut anul trecut afaceri de 13,6 milioane de lei (3,2 mil. euro) şi un profit net de 2,7 milioane de lei (634.000 de euro).

Cei doi manageri au salarii com para bile cu cele ale unor preşedinţi de SIF-uri, care administrează por tofolii de sute de milioane de euro şi ajung să câştige şi peste 15.000 de euro net pe lună. Remuneraţiile sunt şi de cinci ori mai mari decât cele ale directorilor de la Transelectrica (TEL), una dintre cele mai mari companii de stat, care câştigă până la 3.500 de euro net pe lună.

Informaţiile privind salariile executivilor şi administratorilor companiilor listate la bursă sunt însă foarte puţine şi apar în general accidental prin rapoartele cu hotărârile adunărilor generale ale acţionarilor. Asta deoarece companiile locale nu sunt obligate să publice salariile şi bonusurile plătite administratorilor şi managerilor.

În schimb, pe pieţele externe companiile listate sunt obligate să dea informaţii privind salariile şi să detalieze bonusurile, precizând care este valoarea bonusurilor cash, în acţiuni şi în opţiuni de achiziţie de acţiuni, dar şi care sunt contribuţiile plătite pentru managerii respectivi la fondurile de pensii sau cât a cheltuit compania cu deplasările executivilor.

Cele mai mari companii locale listate precum Petrom, BRD sau Alro nu au publicat niciodată până acum informaţii privind salariile directorilor, deşi acţionarii lor majoritari OMV, Société Générale şi Vimetco fac lucrul acesta pe pieţele unde sunt listate. Nici companiile cu acţionariat local, precum SIF-urile, Banca Transilvania sau Carpatica, nu sunt mai deschise când vine vorba de salariile managerilor.

Totuşi, în piaţă circulă informaţii privind salariile managerilor locali. De exemplu, se spune că fostul director general al Băncii Transilvania (TLV) ajungea să câştige un milion de euro pe an din salariu şi bonusuri cash şi în acţiuni.

În cele mai multe cazuri, puţinele informaţii care ajung la investitori vin fie din adunările generale ale Acţionarilor, fie de la surse din interiorul companiilor sau din piaţă, sau în cazul companiilor care derulează oferte secundare de acţiuni, din prospectele de ofertă.

Unul dintre primele salarii făcute publice pe bursă a fost cel al preşedintelui consiliului de administraţie al centrului comercial Cocor, care câştiga în 2008 un salariu net de 19.000 de euro pe lună. La începutul lui 2010 acţionarii com paniei au votat reducerea salariului preşedintelui CA la 42.000 de lei brut (circa 10.000 de euro). Cocor, care deţine unul dintre cele mai cunoscute centre comerciale din Bucureşti, a investit circa 25 mil. euro în modernizarea acestuia şi transformarea lui într-un mall de lux, dar a înregistrat pierderi foarte mari în ultimii doi ani. Anul trecut, com pania a avut pierderi de 35 mil. lei (8,25 mil. euro) la afaceri de 21,6 mil. lei (5,1 mil. euro).

Un alt salariu care a ieşit la lumină este cel al lui Dan Ioan Popp, preşedintele consiliului de administraţie al dezvoltatorului imobiliar Impact (IMP). El are un venit brut lunar de 33.500 de lei (7.700 de euro), adică circa 5.400 de euro net (64.800 de euro pe an). Impact a avut anul trecut afaceri de 14 mil. lei (3,3 mil. euro) şi pierderi de 21,8 mil. lei (5,15 mil. euro). Popp este fondatorul Impact şi mai deţine în prezent circa 16,5% din companie.

Un salariu apropiat de această valoare are şi preşedintele-director general al produ cătorului de profiluri din aluminiu Alumil Rom Industry (ALU) Michail Sotiriou, care câştigă 65.000 de euro net pe an (6.416 euro pe lună). Sotiriou deţine şi 24% din acţiunile Alumil.

Gheorghe Călburean, proprietarul Dafora Mediaş (DAFR), companie cu afaceri de 158 mil. lei (37 mil. euro) în 2011, câştigă 35.000 de lei net (8.300 de euro) lunar din indemnizaţia de preşedinte al consiliului de administraţie. El este şi director general al companiei, funcţie pentru care primeşte un salariu mult mai mare.

Anul trecut, Călburean şi directorul financiar al Dafora au încasat împreună salarii brute de 3,1 mil. lei (730.000 de euro), potrivit situaţiilor financiare anuale.

Cuantumul exact al remuneraţiei lunare a lui Călburean nu este cunoscut.

La SIF Moldova (SIF2), cei doi executivi (Costel Ceocea, director general, şi Liviu Doroş, director general adjunct) au încasat anul trecut salarii brute de 1,5 mil. lei (353.000 de euro), de unde rezultă un salariu brut cuprins între 12.000 şi 13.000 de euro pe lună pentru fiecare.

Ei mai încasează circa 4.000 de euro lunar în calitate de membri ai consiliului de administraţie, astfel că veniturile ajung la peste 15.000 de euro, potrivit calculelor ZF pe baza datelor disponibile. La acestea se adaugă bonusuri pentru realizarea obiectivelor, a căror valoare nu este disponibilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO