Burse - Fonduri mutuale

Topul celor mai mari tranzacţii de pe bursă în 2013: supertranzacţiile cu Romgaz, Transgaz şi Petrom au dus rulajul BVB la maximul ultimilor şase ani

Topul celor mai mari tranzacţii de pe bursă în 2013:...

Autor: Andrei Chirileasa

18.12.2013, 00:08 298
Anul 2013 a fost cel mai bun din ultimii şase ani din punctul de vedere al valorii tranzacţiilor de pe bursă, dar poate fi considerat chiar cel mai bun din istoria bursei având în vedere ofertele mari care au avut loc şi care au adus piaţa locală în atenţia fondurilor de investiţii străine şi au redeschis apetitul românilor pentru investiţii în acţiuni.
 
Ofertele mari de acţiuni derulate în acest an de statul român, de Fondul Proprietatea şi de BERD au fost o mană cerească pentru firmele de brokeraj, care şomaseră în ultimii ani şi care au avut din nou activitate.
 
Mai important este însă că aceste tranzacţii au adus câştiguri substanţiale investitorilor care au participat la ele, crescând apetitul pentru investiţii pe bursa românească, atât din partea fondurilor de investiţii străine, cât şi a investitorilor locali. De exemplu, investitorii care au participat la oferta Romgaz au câştigat peste 15% într-o lună (câştig nominal, raportat la valoarea acţiunilor cumpărate, nu la investiţia totală), iar investitorii care au cumpărat în plasamentele de la Petrom şi Transgaz au putut obţine la rândul lor câştiguri semnificative, deoarece au cumpărat acţiunile cu discount faţă de preţul de pe bursă.
 
Astfel, dacă condiţiile de pe pieţele internaţionale nu se schimbă radical, 2014 ar putea continua în aceeaşi notă, cu tranzacţii mari din partea statului şi a Fondului Proprietatea, care vor contribui şi la creşterea lichidităţii zilnice pe bursă. Creşterea lichidităţii s-a văzut mai ales în ultima lună, după listarea Romgaz, când tranzacţiile zilnice normale au urcat la peste 10 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO