Burse - Fonduri mutuale

Topul celor mai profitabile fonduri mutuale pe 3 ani: trei fonduri au adus randamente de peste 50%

Topul celor mai profitabile fonduri mutuale pe 3 ani: trei fonduri au adus randamente de peste 50%

Autor: Roxana Pricop

13.12.2011, 14:00 3304

Fondul de acţiuni Carpatica Stock, administrat de societatea Carpatica Asset Management, este cel mai performant fond mutual al ultimilor trei ani cu un randament de 55% în intervalul cuprins între noiembrie 2008 şi noiembrie 2011, potrivit raportului lunar emis de Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF). Fondul investeşte în companii tranzacţionate la bursa din Bucureşti.

Pe locul secund se situează fondul de acţiuni ING Equity, administrat local de ING Investment Management dar înregistrat la Luxemburg, cu un randament de 50,1% în ultimii trei ani. Fondul investeşte peste 60% din active în companii tranzacţionate la bursa din Bucureşti, dar şi în companii de la bursa din Varşovia, Praga şi Budapesta.

Cele două fonduri au fost mai performante decât indicele BET, principala referinţă a Bursei de Valori Bucureşti, care a crescut cu 42,4%. Mai mult, ele au bătut şi rata inflaţiei de 16,6% în ultimii trei ani.

Secretul din spatele celor două performanţe este faptul că atât fondul Carpatica, cât şi cel al ING au fost lansate în prima jumătate a anului 2008, înainte de falimentul Lehman Brothers din septembrie 2008, dar şi înainte de minimele istorice atinse de burse în aprilie 2009. Astfel că cele două fonduri de acţiuni au început să investească banii clienţilor cumpărând acţiuni de pe bursă la preţuri apropiate de minimele istorice, reuşind ulterior să profite din plin de raliul din 2009, dar şi de perioadele de revenire din 2010.

Restul fondurilor de acţiuni, cu unele dintre acţiunile din portofoliu achiziţionate la preţurile maxime din 2007, au fost lovite din plin de scăderile cauzate de falimentul Lehman Brothers şi ulterior de minimele din 2009.

Performanţele celor două fonduri sunt cu atât mai surprinzătoare cu cât în urmă cu trei ani foarte puţini investitori au avut curajul să investească în fonduri de acţiuni în condiţiile unor scăderi foarte ample ale burselor în toamna anului 2008.

În urmă cu trei ani, mare parte dintre investitori s-au retras din fondurile de acţiuni şi s-au adăpostit în fonduri mai puţin riscante aşa cum sunt fondurile monetare şi fondurile de obligaţiuni.

Pe locul al treilea în topul celor mai performante fonduri mutuale se situează fondul monetar BCR, administrat de societatea Erste Asset Management, cu un randament de 49,5% în ultimii trei ani.

Secretul din spatele performanţei este nivelul dobânzilor record plătite de bănci pentru depozitele bancare, dar şi randamentele ridicate de la titlurile de stat. Randamentul obţinut de BCR Monetar este peste nivelul dobânzii de 36% pe care un client de retail ar fi obţinut-o în ultimii trei ani dacă şi-ar fi reînnoit depozitul la fiecare şase luni şi ar fi capitalizat dobânda.

Dacă reînnoirea depozitului ar fi avut loc o dată pe an, dobânda acumulată în ultimii trei ani s-ar ridica la 32%. Totuşi, dobânzile la depozitele în lei s-au înjumătăţit în ultimii trei ani, de la 14,6% în noiembrie 2008 la 7,4% în mai 2011, astfel că performanţele fondurilor monetare se datorează în primul rând dobânzilor mari din 2008 şi 2009.

"Ultimii trei ani au fost extrem de neobişnuiţi. Am asistat pe de o parte la exodul investitorilor dinspre plasamente riscante spre plasamente conservatoare, iar pe de altă parte la amplitudini foarte mari pe pieţele financiare. Dobânzile la depozite au atins maxime pentru ca pe pieţele de acţiuni investitorii să aibă parte de prăbuşiri ale cotaţiilor urmate de raliuri de scurtă durată", a spus Mukul Pal, directorul executiv al companiei de consultanţă Orpheus Capitals.

La categoria fondurilor monetare, plasamente conservatoare ce au atras aproape 100.000 de noi clienţi în ultimii trei ani, după BCR Monetar urmează la scurtă distanţă Raiffeisen RonPlus cu un randament de 35,5% şi OTP Comodis cu un plus de 31,68%.

Cu o categorie de risc mai sus, la fondurile de obligaţiuni performerii sunt OTP Obligaţiuni cu un randament de aproape 42%, fondul ING Bond cu un plus de 40% şi fondul Certinvest Obligaţiuni cu un randament de 38,9%.

La categoria fondurilor diversificate, mai riscante decât fondurile de obligaţiuni pentru că investesc şi în acţiuni, performerii sunt fondul Napoca cu 39,1%, fondul Carpatica Global cu 38,7% şi Raiffeisen Benefit cu un plus de 36,2%.

Alături de performerele ultimilor trei ani Carpatica Stock şi ING Equity urmează fondurile de acţiuni BCR Expert cu un randament de 34% şi Raiffeisen Prosper cu un randament de 30,5%.

"Randamentele obţinute de fondurile de acţiuni nu sunt o mare realizare dacă este să luăm în calcul faptul că din primăvara anului 2009, când bursa a atins minimele istorice, pentru a decola apoi în raliu până în aprilie 2010, indicele BET a crescut cu peste 200%. Iar din martie 2009 până la finele lunii noiembrie 2011 indicele BET a crescut cu peste 120%", a continuat Mukul Pal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO