Burse - Fonduri mutuale

Topul celor mai puternice societati de brokeraj dupa cinci luni

Topul celor mai puternice societati de brokeraj dupa cinci luni
03.06.2010, 23:44 2312

Valoarea tranzactiilor cu actiuni intermediate de brokeri pepiata locala a crescut cu peste 80% in primele cinci luni aleanului, pe fondul revenirii pretului actiunilor fata de perioadasimilara a lui 2009, dar si pe fondul intensificarii activitatiiinvestitorilor locali. In primele cinci luni, firmele de brokerajau rulat peste 7,2 mld. lei (1,76 mld. euro), fata de doar 4 mld.lei (940 mil. euro) in perioada similara a anului trecut.

Revenirea rulajelor a adus insa si schimbari in topulbrokerilor, unde firmele independente, care se adreseaza mai multsectorului de retail, au reusit sa-si creasca mai mult activitateasi sa depaseasca marile societati de brokeraj bancare, in a caroractivitate o componenta semnificativa o reprezinta fondurile deinvestitii straine.

IFB Finwest din Arad, Broker Cluj si Intercapital Invest, celemai puternice firme de brokeraj independente, au inregistratcresteri ale rulajelor cuprinse intre 110% si 180%, in timp ce maribrokeri bancari precum ING Bank, EFG Eurobank Securities si UniCredit CA IB Securities aucastigat intre 10% si 51% la valoarea tranzactiilor. Ca urmare, sipozitiile din topul brokerilor s-au inversat.

"Investitorii locali sunt mai activi pe Bursa, din moment ce sistatisticile arata acest lucru", spune Octavian Molnar, directorulgeneral adjunct al IFB Finwest, care a urcat pe locul al patruleain topul brokerilor, dupa ce in urma cu un an se clasa pe loculsase.

El spune ca acum conditiile de piata sunt mult mai bune decatcele de anul trecut, iar firma de brokeraj a ajuns chiar la faza incare se gandeste samai angajeze brokeri, dupa ce la inceputul lui 2009 a restructuratmasiv. IFB are in prezent 9 agenti de bursa si 12 agenti delegatiinregistrati la Bursa de Valori Bucuresti.

Pe langa clientii de retail, IFB se bazeaza si pe o serie declienti mari, institutionali, cum ar fi SIF Banat-Crisana (SIF1) siSIF Moldova (SIF2), care si-au intensificat in ultimele luniactivitatea pe Bursa si au realizat tranzactii de zeci de milioanede lei. Broker Cluj (BRK), singura firma de brokeraj listata laBursa, a inregistrat, de asemenea, o revenire puternica,majorandu-si tranzactiile cu 183% in primele cinci luni. Broker arecuperat astfel in mai putin de un an terenul pierdut dupascandalul de la inceputul lui 2009 determinat de frauda de laagentia din Deva a companiei. Cu o conducere schimbata de lamijlocul lui 2009 si cu restructurari semnificative la niveluloperatiunilor, Broker a reusit sa-si recastige clientii pierdutianul trecut si sa revina in top.

Firmele de brokeraj care dispun de platforme on-line auinregistrat, de asemenea, cresteri puternice, in conditiile in caretot mai multi investitori, in special tineri, prefera sa-si plasezesinguri ordinele de tranzactionare.

Astfel se explica ascensiunea puternica a unor firme de brokerajprecum Ieba Trust, Intercapital Invest, dar si a Alpha Finance,Target Capital sau Fairwind Securities, firme care se bazeazapreponderent pe platformele on-line.

De exemplu, Intercapital Invest a intermediat tranzactii de 290mil. lei, iar Ieba Trust a avut tranzactii de 162 mil. lei, fiecareavand doar doi brokeri inregistrati la BVB.

KBC Securities si BT Securities si-au pastrat primele douapozitii, pe care le detineau si anul trecut, cele doua firme debrokeraj ramanand cele mai puternice de pe piata, datorita mixuluide clienti, care cuprinde atat investitori institutionali, cat siinvestitori locali de talie mare.

In cazul BRD-SocGen si al Eastern Securities, firma de brokerajcontrolata de senatorul UDMR Attila Verestoy, clasarile din top aufost influentate semnificativ si de tranzactiile mari cu actiuniRompetrol Rafinare derulate in februarie si martie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO