Burse - Fonduri mutuale

Topul creşterilor de pe bursă: 10 acţiuni au adus randamente de două cifre în trei săptămâni

Topul creşterilor de pe bursă de la începutul anului: 10 acţiuni au adus randamente de două cifre în trei săptămâni

Autor: Adrian Cojocar

22.01.2012, 19:23 2485

Acţiunile firmelor din sectorul de construcţii Teraplast Bistriţa (TRP) şi Prefab Bucureşti (PREH) au urcat puternic pe bursă în acest debut de an 2012, consemnând în decurs de numai trei săptămâni aprecieri de 42,3% şi respectiv 38%.

Volumele rulate de investitori cu aceste titluri au fost însă reduse, de până la 30.000 de lei (7.000 de euro).

Potrivit datelor Eurostat, sectorul de construcţii din România a înregistrat în luna noiembrie un avans de 16,9%, reprezentând cea mai mare creştere în termeni anuali printre cele 27 de state europene, iar investitorii mizează probabil pe o îmbunătăţire a rezultatelor acestor companii în următoarele trimestre.

Spre comparaţie, creşterea medie a sectorului de construcţii la nivel european a fost în termeni anuali de numai 0,7% în noiembrie.

Acţiunile dezvoltatorului imo­biliar Impact Bucureşti (IMP) s-au aflat de asemenea printre titlurile câştigătoare din acest debut de an, cu o apreciere de 20%.

Chiar şi acţiuni lichide precum cele ale unor SIF-uri au recompensat investitorii cu creşteri de două cifre. Spre exemplu, titlurile SIF Moldova (SIF2) au urcat pe bursă cu 22,4% de la începutul anului după ce con­ducerea a anunţat că intenţionează să reducă restricţiile de cvorum pentru ca acţionarii care participă la adunări să poată lua decizii importante, precum delegarea unor drepturi către administratori şi pentru majorări de capital.

Intrarea în vigoare a proiectului privind majorarea pragului de deţinere pe SIF-uri de la 1% la 5% a condus la aprecieri pe majoritatea SIF-urilor.

Astfel, titlurile SIF Oltenia (SIF5) au avansat în ultimele trei săptămâni cu 11,6%, iar cele ale SIF Transilvania (SIF3) au urcat cu 6,2% în acelaşi interval.

Titlurile Fondului Proprietatea (FP) au urcat puternic vineri, cu 3,3%, şi au dus avansul din ultima săptămână la 5%, după ce în ultimul an s-au aflat mai mult în scădere, pierzând peste o treime din valoare.

Acţiunile combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), vedeta de anul trecut a bursei, au continuat să ofere printre cele mai mari randamentele, adăugând încă 12,2% de la începutul anului.

În 2011 aceste titluri s-au apreciat de 5,4 ori.

Avansul acestor titluri vine în contextul în care statul trebuie să finalizeze până la sfârşitul lunii aprilie procesul de privatizare a companiei aşa cum s-a angajat prin acordul cu Fondul Monetar Internaţional.

Acţiunile producătorului de ţevi Zimtub Zimnicea (ZIM) şi cele ale Electroputere Craiova (EPT) au adus câştiguri de 24,5% şi respectiv 15,9% în acest an.

Aprecierile consemnate de titlurile Zimtub au legătură cu preţul oferit de Ioan Niculae, proprietarul companiei, pentru delistarea ac­ţiunilor, care este mai ridicat decât cel de pe bursă. În cazul Electroputere Craiova creşterile vin după ce aceste titluri au atins recent nişte minime multi­anuale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO