Burse - Fonduri mutuale

Topul creşterilor de pe bursă în ultimele şase şedinţe: BVB, Erste, SIF5

Topul creşterilor de pe bursă în ultimele şase...

Autor: Andrei Chirileasa

08.08.2013, 22:07 901

Patru dintre cele mai tranzacţionate acţiuni de pe bursă au adus deja câştiguri de peste 10% faţă de finalul lunii iulie, deşi la mijloc au fost doar şase şedinţe de tranzacţionare. Bursa locală traversează una dintre cele mai favorabile perioade din acest an, iar creşterile din ultimele zile au adus oportunităţi de câştig pentru investitori.

Acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB) rămân primele în topul creşterilor de la începutul lunii, cu un avans de 13,7%, deşi ieri s-au corectat uşor. Investitorii pariază pe listările statului, care ar putea aduce un suflu nou pieţei locale de capital.

Urmează titlurile grupului austriac Erste (EBS), acţionarul majoritar al BCR, care au câştigat ieri 4% după ce grupul a anunţat că a răscumpărat integral capitalul participativ emis în 2009, în timpul crizei financiare, pentru salvarea băncii. Acest anunţ le dă încredere investitorilor că Erste are o poziţie financiară solidă. În ultimele şase zile, acţiunile EBS au câştigat 12%. În topul creşterilor urmează acţiunile SIF Oltenia (SIF5), cu o creştere de 11,6%, susţinută mai ales de rezultatele financiare ale BCR, care a raportat pe primul semestru un profit net de 557 mil. lei (127 mil. euro). SIF Oltenia este singura dintre SIF-uri care nu şi-a vândut participaţia la BCR către Erste. Şi celelalte SIF-uri au înregistrat creşteri substan­ţiale, cuprinse între 5,9% şi 9,5%, în condiţiile în care atât BRD, cât şi Banca Transilvania au raportat profituri în creştere pe pri­mul semestru, iar acţiunile celor două bănci au crescut puternic pe bursă. În continuare, între 40% şi 60% din activele SIF-urilor sunt reprezentate de acţiuni la bănci (Erste, BCR, BRD, TLV).

Acţiunile Băncii Transilvania au crescut cu 10,1%, iar BRD a câştigat 9,4%.

Dintre acţiunile mai puţin lichide, din eşalonul al doilea, cea mai mare creştere au avut-o titlurile Electro­magnetica (ELMA), cu un avans de 11,8%.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO